Een Belgische verzekering tegen tijgerkidnapping

De verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk&Benefits hoopt in de Benelux met een aangepaste polis marktleider te worden in het verzekeren van bedrijven tegen kidnapping, losgeld en afpersing.

België staat hoog in het lijstje van tijgerkidnappings in Europa. Ons land wordt voorafgegaan door Groot-Brittannië en Ierland. Dat beweert Jelmer Andela, verantwoordelijk voor KRE-polissen (Kidnapping, Ransom and Extortion) bij Chubb, een van de grote spelers in die nichemarkt. “Tot nu gold de opvatting dat zulke specifieke verzekeringsproducten zo goed als alleen bestemd zijn voor multinationals die personeel uitsturen naar gevaarlijke regio’s in het verre buitenland. Maar we zien kidnapping en afpersing steeds meer opduiken in België. Zodat bedrijven met de vraag aankloppen hoe ze hun CEO of hun bedrijfstop kunnen verzekeren tegen dit soort criminele activiteiten”, bevestigt Koen Depaemelaere, CEO Vanbreda Risk&Benefits.

Ook Mike Ackerman, CEO van de Amerikaanse The Ackerman Group, een gereputeerde veiligheidsadviseur met enkele grote Belgische klanten – die hij niet bij naam wil noemen – ziet het fenomeen van tijgerkidnapping toenemen in Europa. “Alleen een efficiënter optreden van politie en gerecht kan zoiets terugdringen, zoals dat de jongste jaren in de VS is gebeurd”, zegt hij. Intussen profiteren The Ackerman Group en consorten van het groeiende onveiligheidsgevoel bij Europese bankiers en in andere bedrijfstakken, zoals de maritieme sector en nu ook diamantairs en juweliers bij ons.

Bedrijven die met een kidnapping of afpersing geconfronteerd worden, zijn doorgaans al verzekerd tegen diefstal en installeren in een eerste reflex betere technologische veiligheidssystemen. Tot de essentiële veiligheidsvoorschriften horen een beschermde perimeter met bijvoorbeeld snelle automatische poorten, kluizen met tijdsmechanismen, afspraken met politiediensten, de beveiliging van het traject van en naar kantoor, naar de school van de kinderen en naar sociale verplichtingen van de bedrijfsleider. “Maar hoe beter een kantoor, winkel, woning of auto technologisch is beveiligd, des te meer het risico zich verplaatst naar individuele personen en hoe kwetsbaarder zij en hun gezinsleden worden”, schetst Mike Ackerman.

Elk land andere risico’s Volgens Ackerman is tijgerkidnapping een van de misdaden waartegen bedrijven zich het moeilijkst preventief kunnen beschermen. Vanuit de diamantbranche en andere sectoren lopen bij Vanbreda Risk&Benefits vragen binnen naar mogelijkheden om zich tegen KRE-risico’s te verzekeren. “Bij onze bedrijfsleiders groeit het besef dat zulke feiten hen ook in eigen land kunnen overkomen”, stelt Koen Depaemelaere vast. De oplossing ligt niet alleen in preventie, maar ook in een verzekering. “We zullen de basispolis voor KRE-verzekeringen, die grote internationale bedrijven aansprak, aanpassen aan de behoeften van kmo’s en de Belgische markt.”

Het verzekeren van KRE-risico’s begon jaren geleden met scheepsrederijen op gevaarlijke vaarroutes. “Die fenomenen verschillen van land tot land”, zegt Depaemelaere. Zo zijn in Mexico de lokale managers het doelwit. Een Belgisch bedrijf moet dus in Mexico de plaatselijke managers van zijn filiaal verzekeren. Terwijl men in Brazilië, Venezuela, Guatemala of Honduras meer de vreemde- lingen viseert.

“Elk land heeft ook een eigen marktprijs,” weet Ackerman: losgeld van een half miljoen dollar voor de general manager van een redelijk groot bedrijf in Mexico, gemiddeld twee à vier miljoen dollar voor een scheepsbemanning in de Golf van Aden. In Afrika zijn Nigeria en Kenia over hun hele grondgebied riskant gebied. Behalve het Midden-Oosten en Zuid-Azië is de rest van Azië relatief veilig.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content