‘Een bedrijf is meer dan geld verdienen’

© Debby Termonia

Young Leaders/Inspiring Mentors koppelt een jonge leider aan een topleider. Geïnteresseerd om deel te nemen? Meer informatie via info@youngleaders- inspiringmentors.eu

Herman Van de Velde Voorzitter Van de Velde

“Bij De Hoorn is Sam de voornaamste trekker, de spil waarrond het draait. In mijn carrière is dat nooit zo geweest. Ik heb Van de Velde 25 jaar samen met mijn broer en neef geleid in een soort van collectief leiderschap. Wij waren met zijn drieën verantwoordelijk. Dat geeft een zeker comfort. Sam heeft veel minder een klankbord. Ik geloof sterk in collectief leiderschap, maar er zijn wel voorwaarden. Je moet complementair zijn. Ten tweede vraagt het bescheidenheid. Je moet elkaar het licht in de ogen gunnen en de ander de leiding laten nemen in het domein waar hij verantwoordelijk voor is.

'Een bedrijf is meer dan geld verdienen'

“Een bedrijf is veel meer dan geld verdienen. Het is een groep mensen die samenkomt om een project te realiseren en waarde te creëren voor alle belanghebbenden.” Herman Van de Velde is net terug van een inspiratiereis in Zuid-Afrika, georganiseerd door iGMO Vlerick. “We hebben ook enkele sociale projecten bezocht. Een daarvan heeft me enorm geïnspireerd. Het ging om een jonge gast die op zijn achttiende kinderen van 8 tot 18 jaar na school voetballes geeft, en hen ook helpt met hun studies en extra informaticales geeft. Hij heeft dat het eerste jaar gratis gedaan, maar er is nu een structuur rond gebouwd waarin een tiental mensen werkt. Hij zal er niet rijk van worden, maar hij realiseert wel zijn droom en hij geeft die jongens een beetje hoop op een betere toekomst.”

Sam Custers CEO De Hoorn

Sam Custers is sinds maart aan de slag in De Hoorn. Zeven ondernemers toverden de leegstaande brouwerij aan de Leuvense Vaartkom om tot een coworking- en eventruimte, met businessflats, vergaderzalen, een restaurant en een bar. Sinds 2012 is het een broedplaats voor dertig organisaties, goed voor 250 mensen.

“Er waren in De Hoorn drie teams met een eigen cultuur en doelstellingen. De eigenaars zochten iemand die die tot één team kon samenbrengen. Daarnaast moest een commercieel en strategisch beleid worden opgezet en de interne operaties worden geleid. Ik heb al die zaken ooit gedaan, naar nooit allemaal tegelijk. Ik heb de drukste maanden van mijn carrière achter de rug. Met Herman heb ik vaak gepraat over de impact dat dat heeft op de mensen die hier werken, en de medewerkers van De Hoorn. Bij de rondleiding in het bedrijf van Herman zag ik ook hoe de menselijke kant tot uiting kwam.”

Bij zijn vorige bedrijf was Custers een expert en stuurde hij voor het eerst geen team aan. Hij besefte toen pas hoe essentieel dat was. “Mijn geluk haal ik voor een deel uit de ontwikkeling van mijn medewerkers.” Bij De Hoorn heeft Custers een team van 25 mensen. “Ik leg nog meer de nadruk op eigenaarschap, mensen moeten zelf vastpakken waar ze goed in zijn. Ik probeer mensen ook meer hun sterke kanten te laten ontwikkelen en uitspelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content