EEN ATLEET IN NETWERKEN
Jan De Schepper was ei zo na voorzitter van Astrid, het netwerk van de hulpdiensten. Statutair moet die post echter naar een Franstalige gaan. De CEO is al Nederlandstalig. De Schepper blijft als bestuurder wel nauw betrokken.
Weinigen hebben zoveel gsm-nummers in hun smartphone als Jan De Schepper, de auteur van het management-sportboek Kopmannen en de voorzitter van het ICT-ontmoetingsplatform ADM. “Een geboren netwerker”, noemt Carmen Cordier haar vroegere coach bij Telindus, de firma die onder vader John Cordier de grootste Belgische telecomintegrator werd en in 2006 door Proximus is overgenomen.
John Cordier haalde De Schepper indertijd op geheel eigen wijze naar Telindus — emotioneel, intuïtief — nadat hij hem bij KV Mechelen had leren kennen als jeugdtrainer van zijn zoon Paul. De Schepper doctoreerde toen aan de KU Leuven op het onderwerp van de effecten van psychomotorische trainingen op de schoolresultaten van heel jonge kinderen. Hij begon bij Telindus in kantoorcommunicatie en klom via de Antwerpse vestiging op tot verkoopverantwoordelijke en ten slotte countrymanager van Telindus België, veruit de succesvolste tak van de groep.
Onder zijn leiding won Telindus in 2003 samen met het EDS van Eric Van Bael het mega-outsourcingcontract met de Vlaamse administratie. Dat moment omschrijft De Schepper in Kopmannen als die unieke keer dat een bedrijfssucces emotioneel in de buurt kwam van een kampioenstitel.
“Die energie, dat Griekse pathos heb ik van mijn vader”, verklapt De Schepper, de tweede jongste van vier. Zijn vader was ingenieur bij Le Soir. Dertig jaar, tot zijn 36ste, voetbalde De Schepper bij K. Diegem Sport in zijn geboortedorp. Een tijdlang deed hij dat met Ariel Jacobs, de latere Anderlecht-coach, als ploegmaat, drie jaar met Jacobs als trainer. Jacobs is ook een van de ‘kopmannen’ in zijn boek, dat zeven types leiders beschrijft en leest als een Wie is wie van het Vlaamse sport- en bedrijfsleven, Eddy Merckx voorop.
Leiderschap loont
“De Schepper draagt uit dat verkoop een echte discipline is, een proces dat je nauw moet opvolgen, geen zaak van etentjes en relaties”, zegt Wim Bijnens, broer van LRM-directeur Stijn Bijnens, die De Schepper al kent uit de tijd dat Telindus mee aan de wieg stond van Ubizen. “Hij had een enorme zin voor coaching en begeleiding. Hij zei: “Ik moet de mensen kunnen inspireren en ze zullen mee transpireren””, zei de intussen gepensioneerde Leo Wezenbeek, jarenlang de baas van De Schepper bij Telindus, in 2003 in Trends.
Zelf houdt De Schepper niet zo van de term ‘verkoper’. “Verkopen is het ontdekken van iemands pijnpunten en hoe je hem kan helpen. Tegenwoordig heeft de term iets negatiefs. In de bedrijven waar ik kom, spreek ik niet over een verkoopafdeling, maar over klantendienst”, zegt hij.
Zijn strijdpunt vandaag is leiderschap 7.0 en vooral het verbeterings-potentieel dat bedrijven hebben door het belang van leiderschap ernstig te nemen, potentieel leiderstalent te scouten en op te kweken, zoals in de sport. Via zijn zonen van 29 en 26 — de ene is business development manager Digital bij Capgemini, de andere kredietanalist bij BNP Paribas Fortis — houdt hij contact met de jongere generatie. Met zijn jongste, een laatstejaars pedagogie op stage in Afrika, skypet hij wekelijks. Het boek en de lezingen zijn een “hobby”, onderstreept De Schepper. De opbrengst gaat naar de vzw Habbekrats, die jongeren meer opleidingskansen wil geven.
Een hart voor Astrid
Sinds zijn vertrek bij Proximus eind 2008 is het echte werk van De Schepper zijn bestuursmandaten bij Crossroad Consulting (waar Carmen Cordier voorzitter is), Securitas, Inventive Designers, Automation, Astrid en het snelgroeiende lijmenbedrijf Novatech International (merknaam TEC7), zijn enige niet-ICT mandaat. Voor die bedrijven is hij niet alleen bestuurder, maar ook, op zijn vasthoudende manier, een evangelist. Daarnaast zit hij in een adviesraad van Barco en is hij een kleine investeerder in Nascom, Nallian en onrechtstreeks in Volta Ventures.
Het voorzitterschap van Astrid ziet De Schepper dus aan zich voorbijgaan. Die post gaat naar Valérie De Bue (MR). Dat De Schepper de gedoodverfde voorzitter was voor Astrid, hoeft niet te verwonderen. Telindus was een van de partijen die in 1998 de constructieopdracht voor Astrid wonnen. De Schepper is ook nauw betrokken bij de groep rond Barco-CEO en ex-Telindus-man Eric Van Zele, die Astrid-toeleverancier Zenitel/SAIT saneerde en de Belgische tak verkocht aan Securitas. “Astrid heeft een gezicht nodig. De realiteit van dat netwerk is veel beter dan de perceptie”, vindt De Schepper.
BRUNO LEIJNSE, ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS
“Verkopen is ontdekken hoe je iemand kan helpen”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier