Ecologisch wijn maken
Vroeger was het de zuidelijkste wijnstreek van Oostenrijk, nu de noordelijkste van Italië: daarom wordt Zuid-Tirol ook Alto Adige genoemd. Lange tijd had niemand aandacht voor die kleine wijnstreek in de Alpen. Maar een visionaire wijnmaker zette ze op de wereldwijnkaart: Aloïs Lageder. Als een van de eerste Europese wijnmakers toonde hij aan dat ook in de wijnbouw ecologie en economie verzoenbaar zijn.
Lageder bezit bijna 100 hectare wijngaard, en koopt extra druiven op 60 hectare bij uitgezochte kwekers. Dat maakt zijn familiedomein tot het grootste in Zuid-Tirol.
Op de binnenkoer valt een stokoude wingerd op. “Geplant in 1601”, zegt Lageder. Hij is de vierde generatie van een wijnbouwersfamilie. Zijn vader kocht het domein in 1937, maar overleed toen Aloïs nog maar twaalf jaar was. “Mijn familie zette het bedrijf voort”, vertelt hij, “Ik ging economie studeren. Daar ben ik nog altijd blij om. Als je een wijnbedrijf wil runnen, heb je dat nodig.”
Ook economen weten dat de belangrijkste factor in het succes van een bedrijf de kwaliteit van het product is. Lageder studeerde oenologie bij. Toen hij in de jaren tachtig de leiding van het familiebedrijf op zich nam, gooide hij het roer om. In een tijd waarin een overvloedige oogst de belangrijkste doelstelling was, koos hij voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Hij slaagde erin het familiebedrijf in omvang te verdubbelen. En in tegenstelling tot de meeste plaatselijke wijnbedrijven die op Italië zijn gericht, exporteert Lageder twee derde van zijn productie naar andere Europese landen, Amerika en Japan.
Hij bouwde een nieuwe wijnkelder, waarin de nieuwste technologie werd gecombineerd met een ecologische visie op wijn maken. In alternatieve energie was hij zijn tijd ver vooruit. In de wijngaard schakelde hij over op biodynamie, een filosofie die alle chemie uit de wijngaard weert, en een ecosysteem tot stand brengt dat zich van nature kan verdedigen tegen ziektes en insecten. Lageder bekijkt dat ook als een econoom: “De besparing op chemische sproeimiddelen is enorm. Wij zijn geen wereldvreemde idealisten als het over alternatieve energie of biodynamie gaat. Het is economisch noodzakelijk voor ons bedrijf.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier