ECOLOGISCH REINIGEN
Machinebouwer Dinamec uit Zele wist op zeven jaar tijd zijn personeelsbestand bijna te verdubbelen. De succesfactor is de wereldwijde vraag naar ecologisch verantwoorde reinigings- en ver- brandingsinstallaties.
Dinamec startte in 1963 als stallenbouwer. Vandaag is het bedrijf vooral actief als machinebouwer in de milieusector, met wervelbedinstallaties die op een ecologisch verantwoorde manier verf en kunststof verwijderen van metalen voorwerpen. Andere toepassingen van de wervelbedden zijn afvalverbranding en het verwijderen van rubber van legervoertuigen. Daarnaast vervaardigt Dinamec transportinstallaties voor de verhandeling van bulkgoederen.
“Sinds twaalf jaar concentreren we ons op de wervelbedinstallaties. De twee andere activiteiten bestaan ook nog, maar zijn minder belangrijk geworden. Vooral in de jaren ’90 hebben we een enorme expansie gekend op het gebied van wervelbedinstallaties. De voorbije vijf jaar hebben we onder meer twee installaties verkocht aan het Amerikaanse en nog eens twee aan het Zuid-Koreaanse leger,” vertelt algemeen directeur André Geeroms.
In 1990 (omzet : 255 miljoen frank) telde het bedrijf 56 werknemers. Vandaag (omzet : 400 miljoen) zijn er een kleine honderd personeelsleden in dienst. Schetst Geeroms : “Er zijn vooral hooggekwalificeerde jobs bijgekomen. We schakelen ingenieurs niet alleen in voor studie en ontwerp maar ook voor alle commerciële functies. In de productie wierven we extra metaalbewerkers aan.” De machinebouwer telt tevens tien medewerkers in het buitenland, verdeeld over twee commerciële antennes, één in Atlanta (7 medewerkers) en één in Singapore (3 medewerkers).
Bijzondere tewerkstellingsmaatregelen die de sociale lasten verlichten, kunnen Geeroms maar matig bekoren. “Een maandelijkse korting van 10.000 frank is geen doorslaggevend argument om iemand aan te werven. Veel belangrijker zijn de kwaliteiten en de competenties van de sollicitant.” Vormen de loonkosten dan toch geen probleem ? “Jawel,” repliceert Geeroms. “Maar wij bieden hoogtechnologische producten aan. Wij verkopen meer dan een loutere metalen constructie. Bovendien worden de systemen op maat van de klant gemaakt. Dat gegeven plus de bijna onbestaande concurrentie in dit segment maakt dat wij de loonkosten bijna volledig kunnen verrekenen in de verkoopprijs van de wervelbedinstallaties. (In de landbouwafdeling daarentegen wegen de loonkosten zwaarder door.) Niettemin vragen buitenlandse klanten steeds vaker of de randapparatuur van de wervelbedden, zoals pijpleidingen en takelsystemen, lokaal kan worden aangekocht, omdat anders de Belgische loonkosten te zwaar doorwegen.”
ANDRÉ GEEROMS (DINAMEC) Hoge loonkosten zijn voor hoogtechnologische producten voorlopig nog te dragen, voor randapparatuur niet meer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier