Duurzaamheid loont

De auteur is gedelegeerd bestuurder van NPG energy.

We springen even in de tijd vooruit naar 2050. Ik schrijf deze columns dan bijna veertig jaar. Onze energiehuishouding is in die tijd drastisch veranderd nadat Duitsland in 2011 had beslist om afscheid te nemen van zijn kerncentrales en voluit in te zetten op duurzame energiebronnen.

Als een vlek verspreidde het Duitse succes zich over Europa en tegen 2030 waren de meeste grote centrales gesloten of uitgerust met 100 procent CO2-vrije technologie. Wat een contrast met Amerika en andere delen van de wereld die op fossiele brandstoffen zijn blijven leven. Zij zorgden ervoor dat hun milieu grotendeels vergiftigd werd. De honger naar olie is daar veranderd naar een honger naar water. Ze zagen te laat in welke impact hun nieuwe ontginningsmethoden hadden.

Europa heeft er met zijn keuze voor 100 procent duurzame energie voor gezorgd dat innovatie centraal stond en dat we nu als sterkste natie onze ontwikkelde producten in de hele wereld ter beschikking stellen.

De slimme netwerken zorgen ervoor dat ons energieverbruik altijd gelijk is, zodat we optimaal gebruikmaken van onze productiebronnen. De Europese verplichting uit 2025 dat ieder huis en bedrijf zijn eigen productie van energie moesten hebben, zorgde ervoor dat we voldoende energie hebben op ieder moment, zonder dat we nog afhankelijk zijn van dure fossiele brandstoffen voor de verwarming van onze huizen.

De Europese keuzes zorgden er ook voor dat onze bedrijven geen concurrentienadeel meer hadden in Europa. Alle landen aanvaardden dezelfde voorwaarden om 100 procent CO2-neutraal te zijn en ook onze productiebronnen werden 100 procent duurzaam. Voor bedrijven buiten Europa werden dezelfde voorwaarden opgelegd zodat ook zij inspanningen deden om hun producten te kunnen blijven verkopen.

Amerika is onafhankelijk voor zijn energie, maar het werkt nog altijd hoofdzakelijk op fossiele brandstoffen die stilaan schaarser worden. Vanuit Europa varen schepen met water naar de hele wereld, want water is duurder dan olie en Europa heeft de technologie om water te blijven hergebruiken.

Europa werd één uit noodzaak, want sinds 2016 keert het klimaat zich ook tegen ons. Als altijd zorgden rampen ervoor dat de mens zichzelf oversteeg. De bevolkingstoename nam gelukkig af en onze economie is niet langer gebaseerd op een groeimodel, maar op een duurzaam model dat nog altijd ruimte laat voor winstgevendheid zonder dat het milieu de dupe wordt.

De Chinese groei is niet geworden wat iedereen voorspelde, want de interne markt kon de afkalvende export niet opvangen. De honger naar grondstoffen werd uiteindelijk te groot waardoor China moest kiezen voor duurzame groei die haalbaar was op lange termijn. India is totaal ontspoord, want zijn bevolking is geëxplodeerd waardoor er nu bijna 1,8 miljard mensen wonen, van wie meer dan 1 miljard mensen in armoede.

De voorspelde klimaatopwarming is volop aan de gang en de gemiddelde temperatuur was dit jaar 2 graden hoger dan in 2012. De natuurrampen doen zich — toeval of niet — vooral voor in de landen die de signalen negeerden. China, India en Amerika worden geconfronteerd met enorme uitdagingen.

Dat vele landen in het zuidelijk halfrond de dupe zijn, zien we iedere dag opnieuw met de verdwijning van laaggelegen gebieden. De Malediven verdwenen vijftien jaar geleden. Meer dan 2 miljard mensen zijn direct geraakt door de klimaatverandering. Hun grond verdween door de stijging van de zeespiegel en vooral omdat de woestijn oprukt.

Dichter bij huis heeft ook Nederland besloten om grote delen van zijn grondgebied terug te geven aan de zee, want ieder jaar werden de overstromingen erger. Zelfs een deel van Amsterdam is voor altijd verloren en de migratie naar het oosten van het land is volop aan de gang. In België zijn de overstromingsgebieden zo groot geworden dat West-Vlaanderen onder een voortdurende dreiging leeft voor overstroming. Landbouw is sinds tien jaar onmogelijk door de verzilting van de grond.

De prijs die wij in ons land betalen is nog haalbaar, maar de ingeslagen weg van duurzaamheid is nog altijd aan de gang. De onafhankelijkheid die Europa heeft voor zijn energie heeft ook een politieke eenheid gecreëerd en ervoor gezorgd dat ons e-model duurzaam en houdbaar is voor lange tijd.

ANDRÉ JURRES

Vanuit Europa varen in 2050 schepen met water naar de hele wereld, want water is duurder dan olie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content