drie vragen

– aan Maryam Muessel

– chief investment officer Global Credit

– bij BNP Paribas Asset Management

1 Cash: Waarom vandaag beleggen in highyieldobligaties?

MARYAM MUESSEL. Het klimaat is momenteel bijzonder gunstig voor highyieldobligaties. De onzekerheid over zowel de Europese als de Amerikaanse groei, maar ook de crisis van de Europese staatsobligaties als gevolg van de wankele financiële situatie van deze landen, maakt de markt zeer nerveus, waardoor beleggers minder snel risico’s durven te nemen. Dat klimaat van wantrouwen stuwt de rendementen van de highyieldobligaties de hoogte in. Eind april bedroegen ze ongeveer 7,5 %. Vandaag liggen ze al hoger dan 9,5 %.

Nochtans zijn de risico’s verbonden aan deze activaklasse nog nooit zo laag geweest. In 2008-2009 bedroeg de verwachte wanbetalingsgraad 10 à 11 %, nu schommelt dat cijfer rond 2,5 %. Door de economische crisis van 2008 hebben de zwakste bedrijven de handdoek in de ring moeten werpen. Alleen de gezondste bedrijven hebben overleefd en zijn zelfs sterker geworden dankzij herstructureringen en een daling van het aantal concurrenten. Wij kennen momenteel dus een markt waar de spreads (red.: het verschil met de rente van de staatsobligaties) zich op een historisch niveau bevinden, terwijl de verwachte wanbetalingsgraad nog nooit zo laag is geweest. Kortom: een ideaal instapmoment op deze markt.

2 In welk type portefeuille kunnen highyieldobligaties worden opgenomen?

MUESSEL. Highyieldobligaties zijn doorgaans voorbehouden voor beleggers met een dynamisch profiel, omdat het een beleggingsproduct is dat een zeker risico inhoudt. Om ook beleggers met een meer defensief profiel (die hun portefeuille wensen te diversifiëren) de kans te geven om zich bloot te stellen aan deze activaklasse, hebben we een beleggingsfonds gewijd aan highyieldobligaties gelanceerd. Daarmee is het mogelijk om de risico’s zo veel mogelijk te beperken.

3 Kunt u ons vertellen waaruit het fonds is samengesteld?

MUESSEL. Het is onze doelstelling om in minstens een vijftigtal highyieldobligaties te beleggen en om die effecten tot aan de vervaldag in portefeuille te houden. Behalve uiteraard als een bedrijf tekenen van zwakte zou vertonen. Dat is waarom ons fonds een looptijd van vijf jaar en vijf maanden heeft, wat overeenstemt met de gemiddelde looptijd van highyieldobligaties. Wij selecteren high-yieldobligaties van de beste kwaliteit door ons te baseren op hun capaciteit om cashflow te genereren, hun positie op hun markt, hun schuldgraad en de transparantie van hun toekomstige activiteiten. Wij kiezen met andere woorden alleen voor de allerbeste leerlingen van de klas, om zo de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Aangezien die kwaliteit echter ook een prijs heeft, kunnen we beleggers geen rendement van 9,5 % bieden. Wij mikken dan ook eerder op een nettorendement van 4,5 % à 5 %.

BNP Paribas B Fund II Basket of High Yield Bonds 1 Cap

(ISIN-code: BE0935115353)

(Inschrijving met verlaagde instapkosten voor 15 juli om 16 uur)

“Het klimaat van wantrouwen stuwt de rendementen van highyieldobligaties omhoog. Dat ligt nu al boven 9,5%.” Maryam Muessel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content