Drie vragen aan Frank Lierman, chief economist bij Dexia

CASH. Hoe verklaart u de huidige zwakte van de euro?

FRANK LIERMAN. Er is inderdaad eerder sprake van een verzwakte euro dan van een versterkte dollar. In totaal zijn er een viertal factoren die wegen op de Europese munt.

Eerst en vooral is er de Griekse problematiek, die het nieuws domineert en die een grote beproeving is voor de samenhang van de eurozone. De situatie ziet er vandaag echter al iets beter uit. De maatregelen die onlangs zijn aangekondigd door Griekenland, geven hoop op een uitweg uit deze crisis. Op korte termijn zal het land niettemin kapitaal moeten zien te vinden om zijn financiële verplichtingen na te kunnen komen. Deze Griekse crisis kan nog een tijdje op de Europese munt blijven drukken. Speculanten zullen wachten tot ze er zeker van zijn dat Griekenland buiten gevaar is voor ze hun druk op de euro loslaten. We mogen ook niet uit het oog verliezen dat Griekenland niet het enige euroland is dat met hoge be-grotingstekorten kampt. Het is niet ondenkbaar dat in een nabije toekomst een ander land in moeilijkheden komt.

Een tweede factor die de euro geen goed doet, is het verschil in economische groei tussen de Verenigde Staten en Europa. Op dit moment groeit de Amerikaanse economie anderhalf keer sneller dan de Europese. Europa heeft nog gigantisch veel werk om een groeiritme te vinden dat die naam waardig is. Daarom gaat de markt ervan uit dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente in de VS zal verhogen lang voor Europa een wijziging van zijn monetaire beleid kan overwegen. De Fed zal de tarieven echter niet van vandaag op morgen optrekken, maar zal daarmee waarschijnlijk tot eind dit jaar wachten.

De langetermijnrente heeft al geanticipeerd op de snellere rentestijging in de Verenigde Staten en ligt nu hoger dan de Europese langetermijnrente. Dat fenomeen wordt bovendien in de hand gewerkt door het feit dat beleggers in Europa kwalitatieve obligaties zoeken en zich massaal storten op de Duitse obligaties, waarvan de tarieven lager liggen. Dat fenomeen zal tot een vlucht naar de dollar leiden.

Ten slotte moeten we rekening houden met het feit dat we ons nog altijd in een fase van economische en financiële spanningen bevinden, wat in het voordeel speelt van de dollar, die nog altijd het statuut van vluchtwaarde heeft.

De euro kan dus nog een tijdje zwak blijven?

LIERMAN. Wij verwachten dat de euro tegen het einde van het jaar 1,30 dollar waard zal zijn. De Europese munt zal dus in de komende maanden nog verder verzwakken. Er zou een voor de Verenigde Staten bijzonder verontrustende gebeurtenis nodig zijn, bijvoorbeeld een daling van de economische groei, opdat de euro opnieuw terrein zou kunnen winnen op de dollar.

Op lange termijn zal de Amerikaanse munt zich echter niet op dat niveau kunnen handhaven. Het dubbele tekort van de VS maakt dat onmogelijk. Het zou niet houdbaar zijn, behalve als de Amerikaanse economie zeer snel aan kracht zou winnen, maar dat zou ons verbazen.

Kunnen we stellen dat de euro in gevaar is?

LIERMAN. Neen, helemaal niet. Een complete ineenstorting van de euro zou een teken van zwakte zijn en dat is geen optie. Er bestaat overigens geen exitstrategie uit de euro. Europa moet leren om in tijden van tegenspoed met één stem te spreken en een hecht blok te vormen. Dat is niet evident, want de recente economische crisis heeft duidelijk aangetoond dat de nationale regeringen in het geval van zware problemen nog altijd het laatste woord hebben. Dat gebrek aan Europese samenhang weegt trouwens op de euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content