Drie voor de prijs van één

De internationale verzekeringsmakelaar HPGB biedt zijn klanten de fondsen van drie onafhankelijke Belgische vermogensbeheerders aan, verpakt in één product.

De onafhankelijke vermogensbeheerders Mercier Vanderlinden, TreeTop Asset Management en Value Square boksen, samen met nog enkele andere spelers, al jarenlang op tegen de dominantie van de grootbanken op de markt van de private banking. De beleggingservaring van de drie zit voortaan verenigd in het tak23-levensverzekeringsproduct Best of Belgian Asset Management, kortweg BoBam, gecreëerd door de verzekeraar Private Insurer en aangeboden door HPG Belgium (HPGB).

De premies die de verzekeringsnemers storten, worden gelijk verdeeld over drie fondsen: Merclin Global Equity, TreeTop Convertible International en Value Square Equity World. Volgens Peter Haentjens, de bedrijfsleider van HPGB, is de keuze voor de drie vermogensbeheerders ingegeven door hun onafhankelijke langetermijnvisie op de financiele markten en op hun goede trackrecord (zie tabel Delange termijn staat voorop). Bovendien is de correlatie tussen de drie fondsen relatief laag. Terwijl ze elk apart een risicoprofiel van vijf hebben, bedraagt hun gezamenlijke risicoprofiel drie volgens Private Insurer. Als er toch een verlies is bij het overlijden van de verzekerde, dan vergoedt Private Insurer dat tot een bedrag van maximaal 25.000 euro.

Warren Buffett

De drie vermogensbeheerders willen het verschil maken met de grootbanken. Stéphane Mercier van Mercier Vanderlinden wijst op het kortetermijndenken van de banken, waar de commerciële druk leidt tot een groot verloop in de fondsenposities en tot het achternalopen van hypes. Hij hekelt ook de praktijk dat slecht presterende fondsen worden afgesloten, om ze daarna opnieuw op te starten. Het grote voorbeeld van Mercier is de Amerikaanse beleggersgoeroe Warren Buffett. Diens beleggingsvehikel Berkshire Hathaway is de grootste positie in het Merclin Global Equity-fonds van Mercier. Net als Buffett mikt het fonds op grote beursgenoteerde bedrijven met een sterke concurrentiepositie.

Ook Jacques Berghmans, die in 1988 aan de wieg stond van het fonds TreeTop Asset Management, is een fan van Warren Buffett. Zijn fonds belegt eveneens in grote beursgenoteerde bedrijven. Volgens Berghmans is de Europese markt van het vermogensbeheer slecht georganiseerd. De banken bieden regionale en sectorfondsen aan, maar de klant moet zelf uitmaken hoe hij zijn geld over die fondsen verdeelt. TreeTop kiest daarom voor een wereldwijde aanpak en bepaalt zelf hoeveel het toewijst aan regio’s of sectoren.

De grootste aandelenpositie van TreeTop Asset Management is het Amerikaanse Alliance Data Systems, dat onder meer de getrouwheidsprogramma’s van enkele grote luxemerken beheert. Volgens Berghmans bezit het bedrijf een unieke database van consumententransacties, dat als basis dient voor gerichte marketingacties. Het heeft vrijwel een monopolie onder de luxemerken, groeit sterk en heeft een hoge nettowinstmarge, wat uiteindelijk de enige manier is om de koers van een aandeel te doen stijgen.

Opmerkelijk: ondanks de sterke stijging van de voorbije jaren gelooft Berghmans dat de beurs nog altijd goedkoop is. De ondernemingen hebben een hoge rendabiliteit en naarmate de economie zich herstelt, zullen hun winstmarges nog verder stijgen. Hij denkt dat de beurzen de komende jaren nog met 10 procent per jaar kunnen stijgen.

Groei in de groeilanden

Warren Buffett lijkt wel de rode draad bij alle vermogensbeheerders die verenigd zijn in BoBam. Zo ontmoette Patrick Millecam van Value Square zijn collega en medeoprichter Nic Van Broekhoven op de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway in Omaha, Nebraska. Millecam raakte er onder de indruk van de transparante manier waarop Buffett met zijn aandeelhouders omgaat. Hij probeert die sfeer ook op te roepen op de jaarvergaderingen van Value Square. In tegenstelling tot Mercier en Berghmans gaan Millecam en zijn team op zoek naar kleine en middelgrote ondernemingen, met een nadruk op de groeilanden. Hoewel die beurzen het voorbije jaar klappen hebben gekregen, hebben die landen volgens Millecam op lange termijn het grootste groeipotentieel, en dan vooral Azië en Latijns-Amerika.

Niet goedkoop

BoBam mikt op vermogende beleggers met een langetermijnhorizon. De minimale premie om te kunnen instappen, bedraagt 100.000 euro. De instapkosten bedragen 3 procent (2 % op de polis en 1 % op het fonds) en een belasting van 2 procent op de betaalde premie. De beheerskosten bedragen elk jaar 2 procent van de inventariswaarde.

De tak23-structuur van BoBam is dus niet goedkoop, maar ze zorgt er wel voor dat de verzekeringsnemer de roerende voorheffing van 25 procent en de beurstaks van 1 procent (tot 1500 euro) kan vermijden. Het is ook een beleggingsproduct dat kan dienen als onderdeel van een successieplanning (zie kader Een levensverzekering om een successie te plannen). Bovendien is er de verliesdekking tot 25.000 euro die Private Insurer garandeert. Mocht Private Insurer in de problemen komen, dan zijn de verzekeringsnemers van BoBam beschermd, omdat de participaties in de drie fondsen in een aparte pot zitten. Een algemene overheidsgarantie zoals voor spaargeld is er evenwel niet.

MATHIAS NUTTIN EN JOHAN STEENACKERS

Warren Buffett lijkt wel de rode draad bij alle vermogensbeheerders die verenigd zijn in BoBam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content