Draadloos in de huiskamer

Dominique Soenens Freelancejournalist

Terwijl draadloze technologie al lang niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken is, staat een nieuwe draadloze standaard met een prozaïsche naam klaar om de huiskamer te veroveren: 802.11g. Een woordje uitleg, voor wie de draad kwijt is.

Overal in België duiken sinds kort hotspots op, plaatsen waar informatie onzichtbaar door de lucht suist en waar surfers met een notebook draadloos het web op kunnen. De draadloze revolutie heeft, van kantoor tot huiskamer, een plaats in het dagelijkse leven veroverd.

Maar ondanks dat onmiskenbare succes woedt nog steeds een hevige strijd tussen verschillende draadloze standaarden en technologieën. De huidige, min of meer ingeburgerde standaard – 802.11b of WiFi (afkorting voor Wireless Fidelity, op zich een verzamelnaam voor alle 8021.11-standaarden) – wordt het vuur aan de schenen gelegd door een draadloos protocol dat sneller en veiliger functioneert: 802.11g.

Met het hele gezin internetten

Ook al werd 802.11g pas in juni geratificeerd door het Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE), toch brachten diverse bedrijven al veel eerder producten op de markt die op deze gloednieuwe draadloze technologie zijn afgestemd.

De voordelen van 802.11g zijn dan ook niet te versmaden: de theoretische downloadsnelheden tot 54 megabyte per seconde zijn spectaculair hoog in vergelijking met de 11 megabyte per seconde van WiFi. Bovendien overwint de nieuwe technologie een zwakke plek van 802.11b: de gebrekkige veiligheid. 802.11g voorziet in een encryptie waarmee vergaande bescherming tegen ongewenste indringers wordt geboden.

Maar er zijn ook nadelen: 802.11g werkt op dezelfde golflengte van onder meer gsm’s en ondervindt daardoor soms interferentiemoeilijkheden. De komst van 802.11g betekent trouwens niet dat WiFi-producten een ondankbaar lot op de schroothoop wacht: 802.11g werkt op dezelfde frequentie als en zal compatibel zijn met WiFi. Toestellen die 802.11g-signalen kunnen oppikken, zullen dus ook probleemloos WiFi-signalen accepteren.

802.11g belooft vooral voor thuisnetwerken aantrekkelijk te worden. Omdat het systeem werkt op de 2,4 GHz-golflengte, is een klein aantal gebruikers en dus gebruik in beperkte kring aangewezen. Los daarvan biedt een thuisnetwerk uiteraard veel voordelen: huisgenoten kunnen tegelijk internetten op één aansluiting, gebruikmaken van dezelfde printer, scanner of zip-drive, documenten op elkaars computer zetten of ervan afhalen en een back-upcomputer delen.

Als u ook nog eens een draadloos netwerk heeft, hoeft u – letterlijk en figuurlijk – niet te struikelen over kabels en draden. Wie met zijn laptop in de huiskamer, in de tuin of op het balkon wil zitten, moet evenmin met een kabel beginnen sjorren.

Pc-bestanden uit de hifiketen

Het inbouwen van een draadloze standaard maakt nieuwe apparaten mogelijk, zoals DesXcape van Philips, een afneembare lcd-monitor (kostprijs: 1699 euro), en de Smart Display van Microsoft, die weliswaar beide met WiFi (802.11b) werken.

De Smart Display is een draagbaar, met de computer verbonden lcd-beeldscherm dat u eender waar binnenshuis kunt gebruiken. Het heeft ook enkele nadelen: het blokkeert het gebruik van uw desktop computer, en is alleen met Windows XP Professional te gebruiken – een besturingssysteem dat niet voor de consumentenmarkt bestemd is. Bovendien kunt u er geen videobestanden mee bekijken en valt het, net zoals de DesXcape, al bij al duur uit (999 tot 1299 dollar, een prijs waarvoor u ook een acceptabele notebook kunt vinden).

Dan is 802.11g een betere en breder toepasbare technologie. Een van de eerste bedrijven die producten maakten met de 802.11g-technologie, was Apple: Apple AirPort Extreme is een access point dat u toelaat vanaf elk punt in uw woning te surfen, zonder dat er een kabel bij komt kijken. De Apple AirPort Extreme geeft verschillende desktop computers of notebooks toegang tot het draadloze netwerk, op voorwaarde dat die zijn uitgerust met een speciale netwerkkaart (119,79 euro per stuk). Het basisstation van de AirPort Extreme kost zonder modem en antennepoort 240,79 euro, met modem en antennepoort 301,29 euro.

Niet-Apple-gebruikers vinden 802.11g access points en routers bij onder meer D-Link, Sony, 3Com en Linksys. Access Points vindt u vanaf 100 euro.

Apple ontwikkelde met RendezVous ook een technologie die apparaten in een draadloos netwerk (voor zover ze voldoen aan de 802.11-norm) automatisch opspoort. Dankzij die technologie kunnen consumenten via ondersteunende producten muziek van het internet naar hun hifiketen streamen of foto’s uit iPhoto op hun televisie bekijken…

Sony stelde onlangs iets gelijkaardigs voor: Gaze-Link. Omdat nog maar weinig pc’s, notebooks en andere toestellen standaard zijn afgestemd op 802.11g, kunt u ook een speciale kaart kopen. Onder meer 3Com, Linksys en Belkin hebben kaarten die aansluiting op 802.11g-netwerken mogelijk maken. Het spreekt voor zich dat 802.11g voorlopig een stuk duurder is, maar de prijzen zullen (naar verwachting) snel dalen.

Canvas in de living, een dvd in de keuken

Draadloze thuisnetwerken hoeven niet beperkt te blijven tot computers: het wordt pas echt interessant wanneer ook entertainmenttoestellen en domotica worden aangesloten.

Op 802.11g-toepassingen is het uiteraard nog wachten, maar er zijn tal van andere producten: Philips heeft een mooi vormgegeven set ( Philips SBC VL1200 TV-link, bestaande uit een zender en een ontvanger; 150 euro) waarmee u beelden kunt doorstralen van de ene kamer naar de andere. U koppelt de zender aan een bron (televisie, video, dvd…), waarna die het signaal draadloos doorstuurt naar de ontvanger, die u aansluit op een scherm in een andere kamer. De set van Philips geeft u ook vrijheid: terwijl u in de ene ruimte naar Canvas kijkt, kunt u in een andere kamer van een dvd genieten.

Ook dvd-films van uw pc bekijken op uw huiskamer-tv zonder dat u met kabels moet sjouwen, behoort voortaan tot de mogelijkheden. MP3-muziek komt volledig tot haar recht als u de bestanden afspeelt op uw hifi-installatie. Bovendien kunt u de GigaVideo 50 gebruiken om uw slaapkamer-tv zonder kabels aan te sluiten op de videorecorder of satellietontvanger in de huiskamer. De signalen van de GigaVideo 50 gaan door vloeren en muren. Door het gebruik van 2,4 GHz-zendsignalen is de kwaliteit van beeld en geluid (adviesprijs 64,95 euro). One For All heeft eenzelfde product.

Wie een draadloze verbinding tussen zijn computer, televisie en zijn hifi-installatie wil, kan ook een wireless media receiver kopen. Het toestel aansluiten op uw hifitoren of televisietoestel, en uw installatie is draadloos verbonden met uw pc. Omgekeerd kunt u dan ook uw mp3-bestanden via uw hifiketen beluisteren of foto- en videobestanden op uw tv bekijken. Zowel Sony, Philips als HP hebben draadloze (802.11b) digitale media receivers. Op snellere 802.11g-varianten is het nog wachten.

En wat met Bluetooth?

Ondanks de vele mogelijkheden van 802.11 zal ook Bluetooth, die andere veelgebruikte draadloze technologie, in de toekomst blijven bestaan. WiFi en aanverwanten slorpen immers dikwijls te veel energie op om gebruikt te kunnen worden bij kleinere toestellen, zoals elektronische zakagenda’s, printers, videocamera’s, digitale fotocamera’s en digitale telefoons. Draadloze communicatie is in dat geval aangewezen met Bluetooth. Door de geringe snelheid (1 megabyte per seconde) en het beperkte bereik (een tiental meter) is Bluetooth dan weer niet geschikt voor andere toepassingen of netwerken met computers.

Sommige toestellen, zoals de Sony VAIO PCG-TR1MP (2903 euro), combineren Bluetooth en WiFi. Door de veelheid aan technologieën en protocollen is dat volgens sommigen dé toekomst: kaarten en access points die verschillende standaarden ondersteunen (zoals die nu al bestaan voor de drie verschillende 802.11-standaarden).

Er zijn nu al operatoren die aankondigen dat ze tegen 2004/2005 abonnementen willen lanceren die toegang tot WiFi en UMTS – die andere veelbesproken, maar zorgelijke draadloze technologie, vooral bedoeld voor telefonie – combineren. Technologiegekke zakenlui die als eerste een WiFi-netwerk bij hen thuis opzetten, moeten dus niet wanhopig naar de haren grijpen.

Dominique Soenens

Philips heeft een mooi vormgegeven set waarmee u televisiebeelden kunt doorstralen van de ene kamer naar de andere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content