Draadloos breedband-internet bij u thuis
De nieuwe AirPort Express van Apple is een duiveltje-doet-al dat toelaat computers draadloos met elkaar te verbinden, printers te delen en zelfs muziek door de ether te sturen.
Reacties: e-trends@trends.be
Als dit geen product uit de Apple-stal is. Zoals we dat van de Californische technologiefabrikant ondertussen gewoon zijn, is de AirPort Express spierwit, blinkt het toestelletje als de collectie zilverwerk van grootmoeder zaliger en zijn alle overbodige knopjes, opschriften en aansluitingen al op de tekentafel gesneuveld.
Dus wordt het toch grasduinen in de handleiding om te weten te komen wat de AirPort Express nu precies doet. Meest verhelderende antwoord: een beetje van alles zolang er maar niet te veel draden bij te pas komen. Zo uit de doos doet het nieuwe speeltje van Apple dienst als draadloos toegangspunt. U kunt de AirPort Express dus aansluiten op uw bestaande breedbandverbinding (ADSL of kabel) om die vervolgens draadloos te delen onder maximaal 24 computers. Zowel Macintosh– als Windows-machines kunnen contact leggen en krijgen daarnaast ook toegang tot een gemeenschappelijke printer die met een USB-kabel aan de AirPort Express aangesloten wordt.
Echt nieuw is dat allemaal niet, want heel wat fabrikanten hebben vandaag een gelijkaardige combinatie in de winkel staan. Nochtans biedt Apple voor de zeer aantrekkelijke prijs van 149 euro een modern toestel dat gebruikmaakt van de snelste draadloze technologie die momenteel op de markt is. Het échte voordeel van de AirPort Express is echter zijn uiterst compacte vorm. Het hele toestel is opgebouwd uit één stuk, wordt rechtstreeks in het stopcontact gestopt en is al bij al niet groter dan een roman.
De AirPort Express kan dus makkelijk mee op zakenreis waar u het toestelletje kunt inzetten om draadgebonden internettoegang – bijvoorbeeld op de hotelkamer of in een vergaderzaal – om te zetten in veel flexibeler draadloze toegang. Het enige wat u nodig hebt, is een stopcontact. Keert u geregeld terug naar dezelfde locatie, dan kunt u met de bijgeleverde software ook profielen aanmaken waardoor het makkelijker wordt om specifieke instellingen opnieuw op te roepen.
Software met hindernissen
Hoewel het toestelletje in tegenstelling tot meer traditioneel vormgegeven concurrenten niet over een externe antenne beschikt, reikt het signaal comfortabel ver. Alleen duurt het even voor de AirPort Express klaar is voor gebruik: de opstartprocedure – aangegeven door een led die afwisselend oranje en groen oplicht – duurt toch al snel 45 seconden.
De bijgeleverde software is erg gebruiksvriendelijk en doorloopt samen met de gebruiker alle stappen die nodig zijn om de AirPort Express aan de eigen wensen aan te passen. Toch liep het bij het uittesten net hier fout: de AirPort Assistant-software liet zich op mijn bedrijfslaptop met Windows 2000 hoegenaamd niet installeren. Alleen AirPort Admin Utility, een veel complexer alternatief verscheen in het startmenu. Onder Windows XP werkte alles wel, maar het blijft spijtig dat men de AirPort Express niet kan configureren van op een klassieke draadgebonden pc.
Apple belooft tegelijkertijd draadloos muziekplezier. De AirPort Express kan aangesloten worden op een stereoketen en speelt zo de digitale muziekjes af die een computer op het netwerk hem bezorgt. Dat is een leuk idee, maar spijtig genoeg blijft het toestelletje daarbij erg passief. Even van nummer veranderen is er niet bij omdat voor de AirPort Express geen afstandsbediening voorzien is.
Apple probeert op een aantal paarden te wedden, een strategie die op het vlak van draadloze muziek alvast een halfslachtige oplossing oplevert. Dat neemt echter niet weg dat de AirPort Express een bijzonder interessant draadloos toegangspunt is dat de modernste technologie weet te verstoppen in een kleine en handige verpakking.
Raphael Cockx
Raphael Cockx
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier