Dora anders bekeken

Dora Maar (1907-1997) – geboren als Henriette Theodora Markovitch – is vooral bekend als Picasso’s bekendste muze, maar ze was ook zelf een kunstenares. Tate Modern brengt een overzichtstentoonstelling, die dit jaar ook al in Pompidou te zien was.

Wat blijkt? Ze was actief als fotograaf en schilder, en was als een van de enige vrouwen ook gerespecteerd in fotografiekringen. Ze kende onder meer Man Ray, Henri Cartier-Bresson en Brassai goed. Natuurlijk maakte ze ook veel werk in opdracht: ze startte haar eigen fotostudio in 1931, vijf jaar voor ze Picasso leerde kennen. In opdracht van modehuizen en beautymerken maakte ze jarenlang ook commercieel werk, waar een deel van te zien is in Tate. Maar vooral haar vrij werk heeft een grote kwaliteit.

Het is al te gemakkelijk om de tentoonstelling af te schilderen als de zoveelste monografische expo rond een vergeten vrouw in de kunst, zoals Tate er al een paar deed. De expo is spectaculair: 300 foto’s, aquarellen, landschappen, stillevens en zelfportretten zijn samengebracht.

Dora Maar, tot 15 maart in Tate Modern in Londen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content