Doorbijten

Didier De Vooght heeft het niet makkelijk.

“Hoe het met me gaat? Mijn resultaten zeggen genoeg, dacht ik.” Niet zo goed, dus. Didier De Vooght, die in één seizoen Challenge Tour op indrukwekkende manier een ticket afdwong voor de European Tour, is dat privilege nu aan het verliezen. Een week geleden was hij 195ste. Om ook in 2001 te mogen meespelen in de grote professionele Tour, moet hij tegen eind dit seizoen in de top-115 staan. Makkelijk is anders.

“Een echt specifiek probleem heb ik niet,” zegt De Vooght. “De ene dag sukkel ik met de ijzeren clubs, de volgende dag lukt mijn driving niet. En nog een dag later loopt het verkeerd bij de putting. Waarna het plotseling allemaal wel wil lukken. In het Engelse Woburn speelde ik de eerste dag 71 met zes birdies en een paar bogeys. En de volgende dag kwam ik niet verder dan 75. Ik sla de bal wel goed, maar daarna ben ik zwak tijdens het putten. En ik denk niet dat het iets te maken heeft met mijn entourage of de coaching. Toch heb ik mijn Britse caddie doorgestuurd.” Die liep te pruilen omdat De Vooght te weinig prijzengeld bij elkaar speelde. “Ik heb nood aan iemand die me kan doen lachen, terwijl die kerel over het gras slofte alsof hij achter een lijkkist stapte. Ik vervang hem nu door vrienden. En ik heb het moeilijk, inderdaad, maar ik bijt door. Ik speel dit spelletje al lang genoeg om te weten dat je moet kunnen incasseren. Dit is niet het einde van de wereld.”

Twee weken geleden ging De Vooght in Engeland op bezoek bij de Schot George Will, die ooit in de Ryder Cup speelde en ook de Belgische nationaal coach was. “Hij volgde me op training en kwam dan met me praten. Hij zei dat ik in geen geval mijn swing mag wijzigen. Wel zei hij dat ik wat rustiger op mijn benen moet staan. En voorts wenste hij me veel geluk,” aldus De Vooght, die dus niet in zak en as zit.

Toch is het geen stelregel dat iedere grote profspeler ooit wel eens door een diepe crisis moet. “Ik weet niet of dit normaal is, ik moet me gewoon door deze moeilijke periode heen bijten. Aangenaam is anders, maar het is wel karaktervormend. Germinal Beerschot Antwerpen, mijn voetbalclub, verloor ook de eerste twee wedstrijden van het seizoen, maar dat betekent niet dat ze dit seizoen zullen degraderen. Hetzelfde geldt voor mij. De resultaten keren wel terug.”

Deze week speelt De Vooght in München en de week daarna in Crans Montana, Saint-Nom la Bretèche en dan het Zoute voor de Belgacom Open. Dan volgen twee weken vakantie en de laatste drie toernooien van het jaar. De Vooght: “Het volstaat dat ik twee keer in de topdrie eindig om opnieuw mezelf te worden. Definitief, deze keer.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content