‘Dit is het juiste moment’

WIE

Pierre Mottet (60)

IS

Voorzitter Waalse werkgeversorganisatie UWE

WAS

Na zijn studies ging de handelsingenieur Pierre Mottet aan de slag bij IBM. In 1987 stapte hij over naar IBA, een specialist in protontherapie voor kankerbehandeling die is ontstaan als een spin-off van de UCL. De oprichter, Yves Jongen, haalde Mottet persoonlijk binnen. Als commercieel directeur stuurde Mottet er de internationale expansie aan, terwijl Jongen zich met de wetenschappelijke opdrachten bezig hield. In 1997 konden ze een overname door een buitenlandse speler tegenhouden, onder andere met de oprichting van het verankeringsvehikel Belgian Anchorage met ook het personeel als aandeelhouder. Dat kreeg zo meer dan 50 procent van het bedrijf in handen. IBA groeide uit tot de wereldmarktleider in protontherapie. In 2012 werd Mottet de voorzitter van de raad van bestuur van IBA, dat een omzet haalt van 300 miljoen euro en wereldwijd 1.500 werknemers telt.

WIL

Mottet wordt voor drie jaar de voorzitter van UWE. “Dit is het juiste moment. Al die relanceplannen moeten worden uitgerold. Mijn voorganger, Jacques Crahay, heeft aangetoond dat er bij UWE nog altijd een sterke dynamiek kan zijn. Met mijn voorganger deel ik de overtuiging dat aandacht voor het milieu en het klimaat cruciaal is.”

Daarnaast gaat aandacht naar groeibedrijven en start-ups. Mottet heeft onder andere het fonds SEn’SE gelanceerd, dat start-ups met een impact op het milieu financiert. “De bedrijven zijn misschien een deel van het klimaatprobleem, maar ze zijn ook een deel van de oplossing. Over dat thema spreken opent veel deuren. Zo heb ik Piet Colruyt leren kennen. Als ik Thomas Leysen of VBO-voorzitter Bart De Smet tegenkom, dan spreken we eerst en vooral over duurzaamheid.”

VRIJE TIJD

Surfen, snowboarden en gastronomie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content