DISTRIGAS. Dehaene : lief voor Tractebel

Philippe Bodson mag zich gelukkig prijzen. Het uitstel van de beursgang van Distrigas brengt zijn holding Tractebel naargelang de schatting tussen de 83 en de 500 miljoen frank op.

Januari 1994 besliste de regering dat de 50 %-participatie van de Nationale Investeringsmaatschappij (via Ackermans & van Haaren) zou worden doorgeschoven naar Tractebel, de intercommunales en de beurs. Tractebel (dat al 33 % in Distrigas bezat) kreeg de meerderheid in de gasdistributeur via een tussenholding Distrihold (waarin het 50 % plus één aandeel heeft ; de intercommunales hebben de minderheid). Distrihold bezit 16,7 % van Distrigas. Daarnaast kunnen de intercommunales later 16,7 % opnemen. Een even groot pakket moet, in principe voor 31 maart 1995, naar de beurs worden gebracht.

De totale waarde van Distrigas wordt op 13,5 miljard geschat voor alle partners, behalve voor Tractebel. De energieholding betaalt voor de helft in Distrihold iets meer dan de intercommunales, zodat de “Tractebel-waarde” van de gasdistributeur 14 miljard bedraagt.

Tractebel krijgt het voorlopige beheer over de aandelen van de intercommunales en het deel dat op de beurs genoteerd zou worden. Waardeert de beurs Distrigas hoger dan het eerder afgesproken bedrag (14 miljard voor Tractebel, 13,5 miljard voor de intercommunales), zou de overnameprijs van de gasmaatschappij verhoudingsgewijs stijgen. In dat geval moeten de intercommunales en Tractebel met extra-geld over de brug komen.

Tractebel was steeds tegenstander van zo’n beursscenario. Dit brengt immers allerlei verplichtingen (een grotere transparantie) met zich mee. Bovendien zou een àl te kooplustige beurs de prijs voor het Distrigas-pakket van Tractebel omhoogjagen.

De voorspelling van De Standaard, begin 1994, van een “al dan niet spontane mislukking van een beursgang” kwam uit. Begin 1995 waardeert BBL (referentie-aandeelhouder : Groep Brussel Lambert, net als bij Tractebel) de prijs van Distrigas op 10,5 tot 11 miljard. De privatizeringskommissie beslist de notering uit te stellen, ondanks het feit dat andere analisten menen dat Distrigas (ook vandaag nog) zelfs 20 miljard waard is.

In de nadagen van de regering-Dehaene werd de beslissing over de beursgang nogmaals afgelast. Maar intussen is 31 maart al lang voorbij. Volgens de woordvoerder van Tractebel “beschouwt de regering de eerder vooropgestelde prijs als definitief, zodat we geen meerprijs moeten betalen als de beurswaarde van Distrigas groter blijkt dan 14 miljard”.

Einde mei schatte Philippe Bodson de waarde van Distrigas (in L’Echo de la Bourse) op 15 miljard. Omgerekend brengt de regeringsbeslissing Tractebel dus 83 miljoen op (8,3 % van het verschil tussen de gekapitalizeerde koopprijs, 14 miljard, en de 15 miljard van Bodson). Of, indien Distrigas 20 miljard waard zou zijn, zoals andere analisten stellen, eventueel zelfs een half miljard frank. Een afscheidscadeau van Dehaene I ?

PHILIPPE BODSON (TRACTEBEL)Blij. En met reden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content