DIRK DUVAL. HET KLEINERE BROERTJE
Biedt Architekten Zonder Grenzen (ArZoG) Belgische bouwfirma’s de mogelijkheid om zich voor een “edel doel” te engageren ? “Vanzelfsprekend, ” antwoordt Dirk Duval (35 j.), architekt en initiatiefnemer van ArZoG. “Kontakten met bouwfirma’s liggen voor de hand. Sommige zegden hun medewerking toe aan projekten, maar de kontakten moeten nog verder uitgediept worden. “
In 1993 trok Dirk Duval met Artsen Zonder Grenzen naar Angola voor de renovatie van een hospitaal en de bouw van een nieuwe materniteit. Met die ervaring en twee jaar als ontwikkelingshelper voor de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand (VVOB) op de Seychellen, rijpte het plan om Architekten Zonder Grenzen op te richten. De Afrika-mikrobe liet Duval niet meer los.
“Ik was slechts één van de initiatiefnemers, ” voegt hij er haastig aan toe (bij de Orde van Architekten geldt nog steeds dezelfde diskretieplicht als bij gelijkaardige korporatistische verenigingen in de geneeskunde en de advokatuur). Jan Ketelaer, voorzitter van de Orde, was meteen entoesiast en zette mee zijn schouders onder ArZoG. Tegen 1 januari van dit jaar zag de vzw het licht. De vereniging telt momenteel 140 betalende leden en in totaal 250 architekten, evenveel Vlamingen en Franstaligen. Ze staan paraat om, tegen onkostenvergoeding, hun vakantie op te offeren voor het goede doel.
Na de overstromingen in de Maasvallei, eind vorig jaar, rukte ArZoG voor het eerst uit : een tiental vrijwilligers voerde, met financiële steun van de gemeente Schaarbeek, bij een tweehonderd getroffen families schade-expertises uit. Drie projekten in het buitenland zijn in uitvoering of opgestart : in samenwerking met Overseas Mission bouwt ArZoG in Tanzania opleidingscentra voor kaderleden ; in Senegal wordt een oud gebouw ingericht als ziekenhuis ; in Ruanda staat een projekt van 3000 woningen op stapel, naast een gedenkteken voor de slachtoffers van de genocide : geen standbeeld, maar een gebouw met een edukatief projekt. “Uiteraard is het niet de bedoeling werk af te nemen van lokale architekten. De klemtoon licht op kennisoverdracht en technische bijstand, ” verduidelijkt de voorzitter van ArZoG. Op het logistieke vlak wordt nauw samengewerkt met grote broer Artsen Zonder Grenzen : “Vroeger moest AZG zelf op zoek gaan naar architekten. Nu kunnen we snel bijspringen in geval van natuurrampen, voor het opzetten van nooddorpen, tentenkampen en dergelijke. “
DIRK DUVAL (ARCHITEKTEN ZONDER GRENZEN) ArZoG heeft niet alleen jonge idealisten, ook ervaren vijftigers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier