Directie Delhaize en bonden zaten bijna 4 uur rond de tafel: ‘Een derde van de marathon afgelegd’

ACLVB'er Wilson Wellens. © BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIERE

De directie en bonden van Delhaize hebben donderdagavond vier uur samengezeten. Bij de directie is te horen dat het om een “constructief overleg” ging. Voor de bonden zegt ACLVB’er Wilson Wellens dat de verschillende partijen rustig hun punt hebben kunnen maken, en dat het er minder scherp aan toe ging dan voorgaande keren.

“We hebben een derde van de marathon gelopen. Of we de finish halen, weten we niet, maar dat hoopt iedereen rond tafel alleszins.” Zo vat vakbondsman Wilson Wellens het overleg samen. Volgende week zitten directie en bonden alleszins nog twee keer samen, onder begeleiding van facilitator Robert Tollet. Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) stelde de 76-jarige Tollet aan om de sociale dialoog bij Delhaize te herstellen. Bij de Belgische supermarktketen is een zwaar sociaal conflict aan de gang over de plannen van het bedrijf om de 128 eigen winkels te verzelfstandigen.

Delhaize-CEO Xavier Piesvaux woonde het overleg bij. Het was de eerste keer sinds de franchisering een half jaar geleden aangekondigd werd dat de topman de personeelsvertegenwoordigers persoonlijk ontmoette.

In het gesprek gaf de directie nogmaals aan dat ze bij het franchiseringsplan blijft, en dat er geen sprake kan zijn van een plan-Renault. Wel zegt de directie open te staan voor gesprekken over de begeleidende maatregelen. “Er zijn vragen gesteld, en die werden beantwoord”, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. “We wachten nu de volgende stappen van de facilitator af.” 

Creatieve oplossing

Vakbondsman Wellens stelde eveneens vast dat de Delhaize-top blijft vasthouden aan het plan. “De vraag is nu welke toekomst er kan zijn voor de getroffen mensen op de hoofdzetel of voor collega’s die niet mee willen stappen in het verhaal”, zegt Wellens. “Binnen het kader van dat plan wil de directie stappen zetten, maar het blijft afwachten of en welke creatieve oplossing we kunnen vinden.”

Tijdens het gesprek gaf de directie volgens Wellens ook aan dat ze de voorbije zes maanden fouten gemaakt heeft. “Ze begrijpen nu ook dat ze de steun van het personeel nodig hebben om het te doen slagen”, aldus Wellens.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content