DIGITALISERING IN ZORGSECTOR

LUC LEMKENS "We hebben stap voor stap de hele organisatie gedigitaliseerd." © DEBBY TERMONIA

Wat bij de zorginstelling De Meander begon als een intranet, groeide uit tot een middel waarmee bijna vijftig organisaties uit de zorgsector hun dagelijkse werking optimaliseren.

De vzw De Meander biedt zorg aan zowat 150 jongeren en volwassenen met een mentale of mentaal-motorische beperking. De instelling ontstond in de jaren zeventig, als internaat van de school voor buitengewoon secundair onderwijs in Dilsen-Stokkem. Nadien kreeg De Meander ook een erkenning voor de opvang van mensen ouder dan 21 jaar, waardoor er nu zowel jongeren als volwassenen worden begeleid en opgevangen. Zo zorgt de zorginstelling voor woongelegenheid, dagelijkse begeleiding of kortstondige opvang. Op de campus in Dilsen-Stokkem is er onder meer een BUSO-school, een boerderij waar de bewoners groenten telen en een manege waar kinderen met een beperking terechtkunnen voor hypotherapie.

Toen Luc Lemkens in 2006 directeur werd, werd alles nog op papier geregeld. “Op alle niveaus van de organisatie. Voor alles was er wel een dikke farde: voor het boeken van voertuigen en lokalen, cliëntendossiers tot de boekhouding van de leefgroepen. Op vrijdagvoormiddag werden er zelfs dubbele shifts gedraaid, zodat de begeleiders de heen-en-weerschriftjes voor de ouders konden invullen”, herinnert Lemkens zich.

De doelstelling werd: alles digitaliseren. “We zijn begonnen met het registratiesysteem voor voertuigen en lokalen. Van daaruit hebben we stap voor stap de hele organisatie gedigitaliseerd: van de zorg en het personeelsbeleid tot het logistieke beheer en de interne communicatie.”

Begeerd wild

De Meander ontwikkelde stap voor stap een eigen intranet: Zorgonline. Dat wordt sinds 2012 gecommercialiseerd in een aparte vennootschap, waarvan De Meander de minderheidsaandeelhouder is. “De informaticus Maarten Creemers heeft Zorgonline voor ons ontwikkeld. Hij was dus begeerd wild in onze sector. Toch konden we hem aan ons binden. Maarten is de meerderheidsaandeelhouder van de aparte vennootschap. De commercialisering van een intranet is nu eenmaal niet onze kerntaak. Op die manier kunnen we toch nog gratis gebruik maken van het product en kunnen we op termijn rekenen op wat extra inkomsten.”

Andere zorginstellingen kunnen het volledige pakket of bepaalde modules tegen betaling gebruiken in hun organisatie. Die vergoeding ligt lager dan wat gebruikelijk is in de privésector. “We willen met het platform andere organisaties vooruit helpen. Het is niet de bedoeling dat we daar volop geld aan verdienen”, zegt Lemkens. Het intranet wordt gebruikt door veertig organisaties in de gehandicaptenzorg, de bijzondere jeugdzorg en de woonzorgsector. Binnenkort komen daar nog tien organisaties bij.

SVEN VONCK

“We willen met het platform andere organisaties vooruit helpen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content