Derby der lage landen

Stijn Fockedey Redacteur bij Trends

Het zakelijk adviesbureau Deloitte is op zoek naar de snelst groeiende vijftig ondernemingen in de Benelux die een eigen technologie exploiteren. Bedrijven in die Fast50-ranking kunnen stuk voor stuk een enorme procentuele groei van hun omzet voorleggen.

Sinds enkele maanden is de elektronicafabrikant Apple met een waardering van 410 miljard euro het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Dat komt door de enorme groei. Sinds Apple in 2007 de eerste generatie van zijn iPhone lanceerde, is zijn omzet met meer dan 450 procent gestegen.

Deloitte is op zoek naar bedrijven die ook zulke groeiprestaties aan het neerzetten zijn. Vaak zijn het kleinere bedrijven die wel nog heel veel groeimarge hebben. Voiceworks, dat vorig jaar in de Benelux de Fast50-ranglijst aanvoerde, groeide in vijf jaar liefst 2768 procent. Het Nederlandse internettelefoniebedrijf had wel maar een omzet van 3,5 miljoen euro. Het snelst groeiende Belgische bedrijf in de Fast50-rangschikking vorig jaar, Voxbone, zit in dezelfde branche. In vijf jaar tijd was de omzet er met 1403 procent gestegen tot 12 miljoen euro.

Het merendeel van de opgenomen bedrijven is dan ook actief in de IT of telecom. Deloitte hanteert wel een ruime definitie van technologiebedrijven. Het zijn ondernemingen die een eigen technologie vermarkten. Het kunnen dus ook ingenieursbureaus zijn, zoals het Waalse Coretec (groei van 459 procent).

Zelf inschrijven

Om in aanmerking te komen, moeten bedrijven minstens vijf jaar oud zijn en hun hoofdzetel in de Benelux hebben. In 2007 moeten ze een minimumomzet hebben gedraaid van 50.000 euro. In 2011 moet de omzet hoger hebben gelegen dan 800.000 euro. In tegenstelling tot competities zoals Trends Gazellen, waar lijsten worden gemaakt op basis van de Trends Top 30.000, moeten bedrijven zich zelf inschrijven bij Deloitte. Het adviesbureau beoordeelt de registraties. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich registreren tot 1 juli. In oktober worden de laureaat en een volledige rangschikking (op basis van de procentuele omzetgroei) bekendgemaakt. Deloitte werkt in Nederland al dertien jaar met de Fast50, en daardoor is de top voorlopig grotendeels Nederlands gekleurd. De eerste Belgische deelnemer dateert pas van 2009. De sociaalnetwerksite Netlog, nu Massive Media, kaapte toen wel direct de hoofdprijs weg.

Tijdens het evenement worden nog twee onderscheidingen uitgereikt. Voor de Rising Star gaat Deloitte op zoek naar bedrijven met een eigen technologie die nog veel groeipotentieel hebben. Ook daarvoor moeten bedrijven zich kandidaat stellen. Het gaat weer om bedrijven die één tot vijf jaar bestaan en die in het eerste jaar een minimumomzet hadden van 50.000 euro. Een jury kiest de winnaar na een onderzoek van het dossier en een presentatie door de bedrijven. De winnaar van 2011 was het biotechbedrijf Movetis. De spin-off van Johnson & Johnson werd later in 2010 overgenomen door sectorgenoot Shire.

Samen met de investeringsmaatschappij Gimv wordt er ook een prijs uitgereikt voor The Most Disruptive Innovator, een startersprijs voor bedrijven die met een innovatief product een enorme economische impact kunnen hebben. Vorig jaar was dat het Belgische Gatewing, een producent van onbemande vliegtuigjes. In april werd het bedrijf een onderdeel van Trimble, een specialist in landmeting en kaartproductie.

Inschrijven kan via www.fast50.be

STIJN FOCKEDEY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content