Degelijk België

“België beschikt over veel kwaliteitsbedrijven die goed en open worden geleid”, zegt Anne-Marie Eckart, de beheerder van het fonds Axa B Fund Equity Belgium.

In het kleine segment van de Belgischeaandelenfondsen is AXA B Fund Equity Belgium een atypisch product. Het fonds telt slechts een dertigtal posities. Het hanteert een buy-and-holdstrategie en focust sterk op waarden buiten de Bel-20. Bovendien aarzelt fondsbeheerder Anne-Marie Eckart niet om extra in te zetten op bepaalde waarden via controleholdings, bijvoorbeeld door een belegging in KBC en in KBC Ancora te combineren. Het fonds van AXA mag dan relatief bescheiden in omvang zijn, de waardeselectie wordt gebruikt in de hele aandelenportefeuille van de verzekeraar, die een veel groter kapitaal vertegenwoordigt.

Beperkte correlatie

Het fonds, dat al meermaals werd bekroond, realiseerde over de afgelopen vijf jaar een gemiddeld jaarrendement van 6 procent. In 2013 had de opbrengst te lijden onder zijn sterke blootstelling aan ThromboGenics, maar het lijkt weer op het goede spoor te zitten, met een stijging van bijna 8 procent sinds begin dit jaar. Volgens Anne-Marie Eckart beschikt België over veel kwaliteitsbedrijven, die ook goed en open worden geleid. “Ik vind het wel jammer dat er niet meer beursintroducties zijn.” Volgens haar vertonen Belgische aandelen relatief weinig correlatie met andere continentale markten, wat interessante kansen biedt om de risico’s te spreiden.

Internationaal actief

Eckart waardeert vooral enkele bedrijven met een internationale activiteit en een dominante marktpositie. “AB Inbev heeft een uitzonderlijk management en beschikt over het unieke vermogen om overnames te integreren.” De tweede pijler van de portefeuille is gebaseerd op bedrijven met sterke posities in nichemarkten en met een goede prijszettingsmacht. “Voorbeelden daarvan zijn Econocom en Arseus”, aldus Eckart. “Arseus is bezig zijn minder rendabele activiteiten af te stoten, om zich volop te concentreren op magistrale bereidingen voor apotheken. Dat is een gigantische markt die volop groeit, vooral in de Verenigde Staten.”

De derde groep zijn bedrijven met een beleid dat de aandeelhouders wil belonen. “In die groep is RTL lange tijd een van mijn favoriete aandelen geweest. Nu gaat mijn voorkeur uit naar Kinepolis, dat beschikt over de capaciteit om zijn marges te verhogen.”

Verborgen waarde

De beheerders schuwen financiële waarden niet. Integendeel: ze nemen meer dan 30 procent van de portefeuille in. Eckart: “We hebben onze mening over die sector begin 2013 herzien. We vonden toen dat de risico’s waren afgenomen en dat er verborgen waarde schuilde in die bedrijven.” Het fonds heeft ook posities in CFE (en Ackermans & van Haaren), CMB, Exmar, Euronav en Elia.

Axa B Fund Equity Belgium

Isin-code: BE0152676954

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content