De Zweedse adelaar

Henryk Stenson, winnaar van de Challenge Tour 2000, was de sterkste op de Belfry.

De Zweed Henryk Stenson, eerste in het eindklassement van de Challenge Tour 2000, heeft zijn eerste toernooi van de Europese Tour op zak: de Benson and Hedges International Open, een wedstrijd die werd gespeeld op de Belfry.

De 25-jarige Zweed won verleden jaar al drie toernooien in de Europese kwalificatieronde. In juni klopte hij onder meer Nicolas Colsaerts tijdens de play-off van de Dexia-BIL Luxembourg Open. Op de Belfry begon Stenson aan de laatste ronde met drie slagen voorsprong. Evenveel als hij overhield aan het einde van het toernooi: min 13 (275) en een laatste parcours in 70. De Zweed haalde het voor Angel Cabrera en Paul McGinley, die allebei het toernooi afsloten met 278.

Nicolas Vanhootegem speelde goed en raakte vlot voorbij de cut, waarna hij als 68ste finishte met 68-73-76-76. De Belg begon sterk aan het kampioenschap, waarin hij op een bepaald moment derde stond. Zijn twee laatste scores stuurden hem een eind terug in het klassement, maar niettemin kan hij op een knappe prestatie terugblikken. Iets wat niet kan worden gezegd van Nicolas Colsaerts, die over de cut struikelde (73-76).

Stenson mocht dankzij zijn overwinning 267.917 euro op zak steken en stapte ook meteen de toptien binnen van de Orde van Verdienste. “Verleden jaar kon ik de lijn niet doortrekken naar de grote Tour,” verklaarde hij achteraf. “Mijn beste prestatie was een 27ste plaats tijdens de Open van Portugal. Maar drie weken voor de Belfry begon ik opnieuw te trainen als een onverlaat.” Een training die blijkbaar meteen vruchten afwierp.

Tijdens de drie toernooien van de Challenge Tour 2000 die Stenson won, voerde hij het klassement telkens aan bij het begin van de vierde wedstrijddag. Geen wonder dat hij stilaan de reputatie krijgt van onklopbaar te zijn op zondag. In ieder geval pakte de Zweed op de Belfry uit met een onvergetelijke slag, meer bepaald op de tiende hole van het Barbazon-parcours. Nadat hij een dubbele bogey had geslagen op de 9 (par 4) en zijn tegenstanders zo opnieuw hoop had gegeven (Stensons bal belandde op een onmogelijke plaats in een bunker van de green), besliste hij om ondanks het water toch voor de green van de 10 te gaan. Die tiende hole is een par 4 van 284, en de Zweed koos voor hout 3. De bal belandde rechts van de green, in de berm, waarna hij met een schitterende lob binnen tikte: eagle. Daarna sloeg Stenson nog een birdie op de elf, waardoor hij vijf slagen voorsprong had op zijn dichtste achtervolgers. Niet dat die meteen de moed lieten zakken: Cabrera sloeg nog een birdie op de 15 en 16, Stenson lukte drie putts op de 15, maar sloeg daarna opnieuw een birdie op de 16 (putt van 5 meter). Twee pars later won hij het toernooi.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content