De zakcomputer van de 21ste eeuw

Roel Van Espen medewerker Trends

Een ‘mobile manager’ is een pda of zakcomputer die zich in de eerste plaats op de zakelijke gebruiker richt: e-mailen en surfen kan draadloos, en u werkt vlot met alle Microsoft Office- en pdf-bestanden. Daarnaast is er voldoende aandacht voor entertainment: foto’s, muziek en video.

De LifeDrive van fabrikant palm-One heeft een harde schijf van 4 GB, waarvan 3,85 GB beschikbaar is voor de gebruiker (voor de applicaties en het besturingssysteem is er 64 MB). Voor wie een iPod gewoon is, lijkt dat misschien niet veel, maar de gemiddelde pda kan alleen maar dromen van zo’n capaciteit. Zo kunt u probleemloos duizenden documenten, presentaties en foto’s, voor jaren aan e-mails en voor tientallen uren aan muziek en video’s gelijktijdig opslaan.

Schermpje draaien

De aanzienlijke harde schijf beïnvloedt wel het gewicht: de LifeDrive weegt 190 gram. Leuk vonden we het grote 320 x 480 pixels-scherm van 5,5 op 8 centimeter, dat alle kleuren helder weergaf, maar onderaan wel wat oneffenheden vertoonde. We waren ook aangenaam verrast door het knopje op de linkerzijde, waarmee we de desktop vliegensvlug 90 graden konden laten draaien (van portrait naar landscape). En handig is ook de power-schakelaar bovenaan. Naar rechts schuiven betekent in- of uitschakelen, maar door hem de andere kant op te schuiven, wordt de pda gelockt. Dat is vooral praktisch bij het afspelen van videofilmpjes of mp3’s. De LifeDrive heeft – in tegenstelling tot eerdere modellen – geen RealPlayer aan boord, wel Pocket Tunes. Die muziekspeler kan naast mp3’s ook ogg-, wav- en wma-bestanden afspelen.

Draadloos e-mailen en internetten met de LifeDrive lukte bij onze tests prima: we hoefden ons hiervoor maar in de buurt van een wifi access point te bevinden. Bovendien kon het veilig, want de LifeDrive ondersteunt zowel WPA- als WEP-beveiliging. Die zorgt ervoor dat vertrouwelijke informatie niet onderschept wordt. Naast wifi kan de LifeDrive ook infrarood- én Blue-tooth-verbindingen aan, en die combinatie is uitzonderlijk voor een pda. Het gaf ons bijvoorbeeld de mogelijkheid om een opgeslagen contactpersoon rechtstreeks te bellen via onze Sony Ericsson-gsm. Daarnaast ondersteunt de LifeDrive ook USB2, waarmee we met een behoorlijke snelheid bestanden van en naar onze pc konden overzetten. Om ze onderling synchroon te houden, is er een speciale applicatie: de LifeDrive Manager. Er is ook een sleuf voor SD- en MMC-geheugenkaartjes: op die manier konden we makkelijk foto’s van onze digitale camera overzetten.

De moeite waard?

Deze mobile manager bezit nog een heleboel typische pda-functies: contactbeheer, kalender, voice memo, notepad, rekenmachine, kostencalculator en wereldklok. Ook werken met pdf’s en met Microsoft Word-, Excel- of PowerPoint-bestanden is mogelijk. Over de autonome gebruikstijd wil palm-One weinig kwijt. We merkten dat die sterk afhankelijk is van het gebruik.

De adviesprijs bedraagt 549 euro (en u vindt hem al goedkoper). Hiervoor krijgt u dus heel wat mogelijkheden, een aanzienlijke harde schijf en een behoorlijke 416 MHz Intel-processor. Weliswaar voldeed de Life-Drive niet altijd aan onze stress-tests: het snel omschakelen tussen de verschillende menu’s deed hem wel eens crashen.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content