De Wever kan de regeringsonderhandelingen niet verliezen
Ofwel komt er een grote staatshervorming. Ofwel komt die er niet. En dan is het voor N-VA-voorzitter Bart De Wever ook goed. Want hij heeft een onafhankelijk Vlaanderen als einddoel. Geen staatshervorming brengt dat misschien zelfs dichterbij dan wel een staatshervorming. N-VA kan de regeringsonderhandelingen dus niet verliezen.
De Wevers partij is de grootste van het land geworden en toch ambieert ze het premierschap niet. Een combinatie waarmee politiek België niet vertrouwd is. Het versterkt alvast de onderhandelingspositie van N-VA. Dat doet ook haar eventuele keuze voor een verrottingsstrategie waaruit een onafhankelijk Vlaanderen moet ontstaan.
Het lijkt niet waarschijnlijk dat De Wever voor die laatste keuze zal opteren. Alvast niet in een eerste fase van de onderhandelingen. De kiezer heeft hem massaal het vertrouwen gegeven om België te veranderen. Nu is zijn momentum. Dat er aan het einde van de rit geen onafhankelijk Vlaanderen ontstaat, zal hij er node bijnemen. De diehardseparatisten zullen het hem kwalijk nemen. Zijn nieuwe kiezers zullen het appreciëren dat hij de uitzichtloze poli-tieke toestand heeft helpen te deblokkeren.
Het wordt uitkijken of de N-VA-voorzitter zover zal gaan in het sluiten van een compromis dat hij ook België versterkt, bijvoorbeeld door middel van een federale kieskring. Het is een keuze waartegen zijn aanhang zich altijd heeft verzet. Die is niet vies van een compromis, maar weigert toegevingen te doen die het einddoel, een onafhankelijk Vlaanderen, bemoeilijken.
Hoe dan ook, de onderhandelingen kunnen wel eens sneller en gemakkelijker verlopen dan gedacht. Er ontstaat eindelijk een steeds grotere consensus dat een staatshervorming, het sociale en economische beleid, en de sanering van de begroting onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De volgende verkiezingen zijn pas gepland voor 2014. Het vergemakkelijkt het sluiten van moeilijke akkoorden omdat ze verteerd kunnen worden vooraleer de politici opnieuw de mening van de kiezer moeten vragen.
De Wevers Vlaamse concurrenten willen wellicht zo snel mogelijk bevrijd zijn van het communautaire dossier. Steeds meer Vlamingen vragen een verregaande staatshervorming en zien N-VA daarvoor als beste waarborg. Zodra de ombouw van België een feit is, kunnen de andere partijen, in een Vlaanderen met meer bevoegdheden, het accent leggen op andere programmapunten. En proberen opnieuw de gunst van de kiezer te krijgen.
Onder de taalgrens is de bereidheid om een staatshervormend akkoord te sluiten fors gegroeid omdat ze er verdomd goed weten dat De Wever desnoods de boel laat ontploffen. En dat PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn intrek zou kunnen nemen in de Wetstraat 16, zal ook helpen om een nieuw groot Belgisch compromis te sluiten.
Door Boudewijn Vanpeteghem
Een nieuw groot Belgisch compromis kan er sneller komen dan gedacht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier