De week

• Consumentenkrediet. Sinds 1 april gelden strengere regels voor consumentenkredieten. Wie meer dan 1000 euro aan schulden heeft, mag geen nieuwe lening meer afsluiten. De federale overheid wil wanbetalers zo beter tegen zichzelf beschermen. Ambtenaren van de federale overheidsdienst Economie zullen handelaars als mysteryshoppers controleren op het naleven van de regels. Een consumentenkrediet is een lening die dient voor de aankoop van iets anders dan vastgoed, zoals een auto.

• Delhaize heeft zijn topmanagers premies betaald om te vermijden dat ze het bedrijf zouden verlaten na het vertrek van de vorige CEO Pierre-Olivier Beckers. Dat blijkt uit het jaarverslag van de supermarktketen. Voor de leden van het uitvoerend comité ging het om 1,9 miljoen euro. Delhaize maakte ook bekend dat het zijn bestuur heeft versterkt. Het draagt Dominique Leroy en Patrick De Maeseneire, de CEO’s van Belgacom en Adecco, voor als lid van de raad van bestuur. Ze vervangen Pierre-Olivier Beckers en Didier Smits, leden van de families achter de groep.

• TNT. De Amerikaanse pakjesbezorger FedEx wil zijn Nederlandse concurrent TNT kopen. FedEx biedt 8 euro per aandeel van TNT, wat het bedrijf waardeert op 4,4 miljard euro. De transactie heeft de steun van de raad van bestuur en de raad van commissarissen van TNT. Ook grootaandeelhouder PostNL is voorstander van het plan.

• EDF Luminus gaat de komende vier jaar 600 miljoen euro investeren, vooral in windenergie. Dat heeft CEO Grégoire Dallemagne bekendgemaakt. EDF Luminus wil zijn productiecapaciteit uit windenergie tegen 2018 verdubbelen tot 400 megawatt.

• Karel Anthonissen, de directeur van de Gentse BBI, heeft via Twitter laten weten dat de federale overheidsdienst Financiën hem wil schorsen. De aanleiding zouden de kritische uitlatingen zijn die hij, ook op Twitter, heeft gedaan over voormalig minister van Financiën Koen Geens (CD&V) en Hans D’Hondt, de topman van de federale overheidsdienst Financiën. De dienst wil niet reageren.

• Eed. Sinds vorige week moeten de 90.000 bankiers in Nederland een eed afleggen, waardoor ze gebonden zijn aan een ethische code. Die verplichting bestond al voor directeurs en leden van de raad van bestuur van financiële instellingen, nu geldt ze voor alle bankiers. De eed is in het leven geroepen om het vertrouwen in de sector te herstellen.

• Gas. Het Russische energieconcern Gasprom heeft het ‘winterpakket’, dat de gasbevoorrading aan Oekraïne tijdens de koude maanden moest garanderen, verlengd tot juni. Rusland en Oekraïne zijn al lang op zoek naar een nieuwe duurzame deal die de aardgasstroom moet verzekeren. Een groot obstakel zijn de torenhoge schulden van Kiev aan Moskou.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content