De volgende !

Microsoft en Netscape hebben nachten doorgewerkt om hun nieuwe navigatie- programma’s klaar te stomen. Ze zijn zo uitgekookt dat het maanden zal duren voor u de smaak ervan te pakken krijgt.

Nul frank, nul centiemen. Zoveel omzet hoopt Microsoft binnen te halen door een nieuw programma voor de raadpleging van het Internet buiten de deur te duwen : Explorer 4.0, een browser, de basissoftware voor uw bezoek aan het World Wide Web. Zoals zijn voorganger 3.0 zal hij gratis weggegeven worden aan alle kopers van Windows pc’s of afhaalbaar zijn op het Internet.

Netscape zal wat minder vrijgevig zijn, want u zal 2655 frank moeten neertellen voor de Communicator, de concurrent van de toekomstige Explorer 4.0. Tenzij u educatieve doeleinden nastreeft, want dan blijft hij gratis.

LAUW ONTHAAL.

Internet-gebruikers zitten niet echt te wachten op de twee programma’s. Ze hebben nauwelijks de tijd gehad om de subtiliteiten van de vorige versies, die dateren van vorige zomer, in de vingers te krijgen. En wie nieuwsgierig was en de talrijke bètaversies van deze mastodonten van de respectievelijke sites www. microsoft. com en www. netscape. com heeft afgehaald (reken op 1,5 uur downloadtijd), kampt nu wellicht met een indigestie. De bug-meldingen volgden elkaar op, met als bekroning, vlak na de lancering van de “finale” versie van de Netscape Communicator twee weken geleden, de melding dat er een ernstig veiligheidsprobleem was ontdekt. Niet alleen in deze versie, maar ook in de twee vorige Netscape browsers. Wie nog de moed heeft, kan nu een veilige 4.01-versie ophalen en opnieuw installeren…

Zowel Microsoft als Netscape zijn gehaast om het terrein te bezetten. Microsoft heeft honderden informatici opgevorderd voor zijn aanval op het Internet, met als dringende missie om het pc-besturingsprogramma Windows te fuseren met de browser Internet Explorer. Van Explorer 4.0 af, de versie die op het punt staat afgewerkt te worden, zal er geen verschil meer zijn tussen navigeren op het Internet en navigeren over de schijf van zijn eigen pc. De vensters zijn identiek. De formule is een voorafbeelding van wat de opvolger van Windows 95 (Windows 98 ?) moet worden, het pakket dat Microsoft met de codenaam Memphis heeft bedacht.

COMMUNICATIE CENTRAAL.

Netscape heeft die pretentie nog niet. De Communicator, zoals de volledige browser-suite nu heet, profileert zich vooral door de ontwikkeling van de randelementen van de browser : het beheer van de elektronische post en, in de professionele versie van officieel 3520 frank, scheduling-functies en toegang tot grote IBM-systemen. De Communicator zal ook niet alleen Internet-pagina’s kunnen consulteren, maar ze ook creëren, een functie die nu vaak door bijvoorbeeld Microsoft FrontPage wordt opgevuld.

Uiteindelijk hoopt Netscape toch op hetzelfde punt als Microsoft uit te komen in een latere versie, Constellation, die Windows op de pc’s radicaal wil vervangen.

De Communicator is zijn naam waard. Hij wil in de eerste plaats de correspondentiecapaciteiten verbeteren. Zo kan u nu uw inkomende post met een stelsel van regels filteren en gebruik maken van standaard “LDAP”-adresboeken.

GRATIS ABONNEMENTEN.

De Internet Explorer 4.0 van Microsoft plaatst dan weer het concept van het “levende” Web centraal. Hij wil de pc omvormen tot een televisie op het Internet. U kan zich “abonneren” op een site en het programma “vragen” om uw pc op geregelde tijdstippen met de nieuwste gegevens van die site bij te werken : twee keer per week voor de sites van uw leveranciers, bijvoorbeeld, of elke dag om 6 uur ’s morgens voor uw krant. Vervolgens kan u die sites consulteren zonder on line te zijn nuttig voor fans van draagbare computers.

De werking van de update-functie is dezelfde bij genetwerkte computers als bij computers die via een modem op het Internet gaan.

Door deze functie te integreren, neemt Explorer het werk over van bestaande, afzonderlijke programma’s, zoals Freeloader. Op dezelfde manier heeft Microsoft een oogje op de push-kanalen. Dat is een systeem om inhoud naar de surfer te brengen, in plaats van, zoals courant op het Internet, de surfer de inhoud te laten halen ( pull). In het push-concept stroomt de informatie de computer binnen, continu, telkens er nieuws is. Het Amerikaanse PointCast heeft zijn succes op dit principe gebaseerd : via het Internet worden continu nieuwtjes, sportresultaten, beurskoersen etcetera uitgestraald. Gebruikers moeten er wel het gratis visualiseringsprogramma van PointCast voor ophalen.

DUW EEN STANDAARD IN DE MARKT.

Microsoft probeert nu het push-systeem te standaardiseren via Explorer 4.0, waarmee men kanalen zou kunnen selecteren zoals op de afstandsbediening van een tv. Door kanaal 1 op economische informatie in te stellen, zou men die daar continu kunnen ontvangen op het moment dat ze wordt uitgezonden, zoals met radio. Voor elk kanaal zou men een informatieleverancier moeten preselecteren, gratis of betalend. Microsoft heeft trouwens in overleg met de andere actoren op de markt, waaronder PointCast, een publieke en universele standaard voorgesteld voor de push-technologie, CDF (voor Channel Definition Format). Netscape heeft een concurrerend product in de pijplijn, Netcaster, dat de lancering van de Communicator heeft gemist, maar wel als bèta opvraagbaar is.

In elk geval, tegen dat u doorheeft wat deze programma’s nu precies doen, hebben Microsoft en Netscape al nieuwe voor u klaar.

RVA

MICROSOFT VS. NETSCAPE Explorer 4.0 is voor deze zomer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content