“De VLD bespot haar ideeën”

De economie en de bestrijding van corruptie worden belangrijk voor Hugo Coveliers, liberaal maar geen VLD’er meer. Hij begint aan een boek getiteld ‘De grote ontgoocheling’.

Hugo Coveliers, de uitgestoten VLD’er, maakt van de vrijemarkteconomie een van de hoofdelementen van zijn politieke formatie (zie ook blz. 28). “Vergeet de 200.000 jobs van premier Verhofstadt. Een regering kan alleen banen scheppen in de non-profitsector en die is al spekvet. Het is geen taak van een regering met liberalen om die sector te laten uitdijen.”

De VLD bespot de ideeën dieVerhofstadt in zijn boeken bepleitte, zegt Coveliers. “Je kunt niet verwijzen naar de EU als reden om weinig of niets te doen. De regeringen met liberale inslag vanaf 1999 durven niet te wegen op de Europese regelgeving. Die hindert ons trouwens niet om de arbeidskosten te verlagen. Dat konden Verhofstadt I en II doordrukken, maar de schrik voor de socialisten zit diep.” Belangrijk voor de jonge Verhofstadt was de minimale staat. Coveliers: “Daar is niks van in huis gekomen. Sabena ging vanzelf failliet, bij Belgacom volgde de verandering onder druk van de EU. Waarom privatiseert de nieuwe NMBS het vervoer niet? Dat zal er onder een regering met deze liberalen nooit van komen.”

De bedrijven hebben af te rekenen met een traag gerecht. Coveliers: “Er moet meer mogelijkheid om te arbitreren komen. De wet op de schuldbemiddeling bevoordeelt de schuldenaar en maakt het innen van rechtmatige bedragen steeds moeilijker. De socialisten proberen van elk beroep met een zelfstandige maatschappelijke taak – deurwaarders, notarissen, dokters – een staatsberoep te maken. Zij hebben schrik van vrijdenkers en vrije ondernemers.”

Hugo Coveliers wil met de kam langs de honderden staatsorganisaties gaan. “Voorbeeld. Het Centrum voor Gelijke Kansen heeft een belangrijke taak, maar moeten er daarvoor tientallen vaste of halftijdse jobs gecreëerd worden? Dat ruikt naar zelfbediening en ondoelmatigheid.” De liberaal wil de corruptie bestrijden en kijkt ook naar Antwerpen. “Ik ken een contract tussen de vzw Telepolis, die een stadsopdracht vervult, en het cultuurproject Piazza del Arte. Daarbij kwamen tienduizenden euro per maand terecht bij iemand die dat kon doorduwen op basis van een loge- en socialistisch netwerk.” F.C.

F.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content