De Vlaamse Da Vincicode (en De Rechtvaardige Rechters)
Vlaanderen heeft zijn eigen ‘Da Vinci-code’. De ‘Mona Lisa’ van Leonardo da Vinci in het Louvre wordt vervangen door ‘Het Lam Gods’ van de broers Van Eyck in de Sint-Baafskathedraal.
In plaats van Dan Brown heeft Vlaanderen Patrick Bernauw, die zijn thriller Het bloed van het lam (Manteau, 419 blz., 19,95 euro) opbouwt rond De Rechtvaardige Rechters, het in 1934 gestolen paneel van het veelluik Het Lam Gods. De intriges achter het nooit teruggevonden schilderij zijn uitgegroeid tot een Vlaamse Graal. Bernauw maakt de mythe levendig en voegt er een andere mysterieuze historie aan toe: de dramatische lotgevallen van de tempeliers. Zo belanden we ook in de Heilige Bloedkapel in Brugge. Dat levert enkele boeiende beschrijvingen van kunstwerken en een interessante tempeliersgeschiedenis op, maar verder geraakt Bernauw niet. Hij maakt zijn verhaal te complex, de intrige stuitert alle kanten tegelijk op en ondertussen krijgen zijn personages nooit voldoende geloofwaardigheid.
Net als bij De Da Vincicode, bestaat er voor Bernauws thriller een non-fictieboek dat grosso modo dezelfde thematiek verkent. Bij Browns bestseller was dat Het Heilige Bloed en de Heilige Graal, waarvan de auteurs Dan Brown een (verloren) proces voor plagiaat aandeden. Bij Bernauws boek hoort, zij het veel vager verwant, Satans lied (Van Halewyck/Elmar, 364 blz., 17,50 euro). De Nederlandse tv-maker Karl Hammer-Kaatee ontvouwt een onwaarschijnlijke zoektocht van de nazi’s en de CIA naar De Rechtvaardige Rechters. Voor de CIA zou die speurtocht veeleer een dekmantel geweest zijn om het Vaticaan te betrekken in de strijd tegen het communisme. Het boek is nog maar pas verschenen en geeft al aanleiding tot verhitte discussies. Naspeurbare feiten, speculatie en mythe zijn moeilijk uit elkaar te halen – en misschien was dat ook wel de bedoeling.
De zoektocht naar het kluwen achter De Rechtvaardige Rechters leidt zelfs naar Rennes-le-Château, een dorp in de Languedoc waar zowel de katharen als de tempeliers ooit thuis waren. Dat oord vinden we ook terug in Verborgen Frankrijk (Dominicus, 264 blz., 16,95 euro). David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot beschrijven de vele verhalen en tekens die verwijzen naar de geschiedenis van de katharen, tempeliers, vrijmetselaars en andere genootschappen. Zo ontstaat een reisgids van mystieke locaties als Montségur, Troyes en Chartres. De auteurs maken zelfs een ommetje naar het Waalse Orval en Bouillon.
Ondertussen pakt Michael Baigent, coauteur van Het Heilige Bloed en de Heilige Graal, uit met Het Jezus Mysterie (Kosmos/Z&K, 319 blz., 17,95 euro). Hij slaat weer wild om zich heen: hij wil aantonen dat Jezus de kruisiging heeft overleefd. De liefhebbers zullen smullen van zijn kluwen van bijbelse en occulte histories, de anderen zullen de schouders ophalen.
Luc De Decker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier