‘DE VERSNIPPERDE EUROPESE KAPITAALMARKT WIEGT ONS IN SLAAP’

Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur Trends

Bedrijven als Cmosis, Xeikon en Mobile Vikings zijn gegroeid op Vlaamse bodem en komen nu in handen van grote spelers, al dan niet uit het buitenland. Ongerust moeten we daarover niet zijn, zegt Koen Dejonckheere, de CEO van de investeringsmaatschappij Gimv.

Met Cmosis, Xeikon en Mobile Vikings gaan weer enkele Vlaamse beloftevolle bedrijven de deur uit. Is er een uitverkoop aan de gang?

KOEN DEJONCKHEERE. “Dat is een veel te enge voorstelling van zaken. Die drie dossiers weerspiegelen een bredere trend in de economie, de digitalisering. Die zal binnen drie à vijf jaar de kaarten in veel sectoren drastisch hertekenen. Klassieke spelers hebben de keuze: zelf digitale activiteiten ontwikkelen, of overnames doen in de digitale sector. Dat laatste gaat sneller en je realiseert onmiddellijk synergie met je eigen activiteiten. Spelers met een gezonde cashflow kunnen tegenwoordig goedkoop lenen om een overname te financieren. Ook voor de overgenomen bedrijven is een overnamescenario voordelig: zij hoeven zich niet aan avonturen te wagen om groeifinanciering te vinden en het op hun eentje te proberen.

“In de Verenigde Staten loopt het enigszins anders. Digitale spelers als Uber en Airbnb ontstaan en groeien er op eigen houtje, omdat ze forse bedragen kunnen ophalen op de grote Angelsaksische kapitaalmarkt. Het is daar zaak een zeer hoge waardering te scoren, dan kun je meer ophalen. Met dat geld doe je vervolgens overnames. In Europa is de kapitaalmarkt te versnipperd om er grote bedragen op te halen. Wij moeten het hebben van allianties tussen digitale bedrijven en klassieke spelers met een verworven marktaandeel.”

Speelt dat verschil tussen Europa en de Verenigde Staten in ons voordeel? Of juist niet?

DEJONCKHEERE. “Voor een goeie start-up kun je vandaag geld vinden in Vlaanderen, maar de financiering van doorgroei lukt ons veel minder. In de Verenigde Staten is de geldvijver gewoon veel groter. Dat trekt tot ver buiten de grenzen bedrijven aan. Zelfs Australische ondernemingen willen een beursnotering in Wall Street. De fragmentatie van de Europese kapitaalmarkt beschermt ons tegen grote schokken, maar wiegt ons ook in slaap. Er zullen kolossen ontstaan met Angelsaksisch geld. Enkele daarvan zullen niet overleven, en de winnaars kennen we nog niet. Maar het vuurwerk is aangekondigd. We zijn gedoemd erin mee te gaan.”

Maakt het kleine Vlaamse risicokapitaal een kans in die wedstrijd?

DEJONCKHEERE. “Onze onderzoekscentra zijn onze ruggengraat. Ik denk aan het Vlaamse Instituut voor Biotechnologie, aan imec voor nanotechnologie en aan de research aan onze universiteiten. Al dat onderzoek moeten we valoriseren, en daar is meer kapitaal voor nodig. Hoeveel winst naar het buitenland gaat, hangt van de Vlamingen af. Hoe meer ze investeren, hoe meer winst ze incasseren. Er is veel spaargeld in Vlaanderen, maar het raakt niet geïnvesteerd in durfkapitaal, of in aandelen tout court.”

JOZEF VANGELDER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content