De verrijzenis van Petrobras
Deze week is het onder meer de beurt aan Barco, CMB en Tessenderlo om inzicht te geven in hun resultaten van de eerste drie maanden van het jaar, hetzij via resultaten, hetzij via een tradingupdate (omzetcijfers).
Petrobras: balansen op 22 april
Net geen 80 %. Dat is de omvang van de koersstijging van het nochtans fel geplaagde Petrobras in een maand tijd. Zonder de ontdekking van belangrijke olie- of gasreserves of de publicatie van sterke resultaten. Dat de Braziliaanse nationale oliemaatschappij op 13 april aankondigt dat het op woensdag 22 april resultaten vrijgeeft, blijkt al voldoende voor een forse koersopstoot. Het zoveelste bewijs dat de koersvorming de voorbije maanden al te nadrukkelijk werd en wordt bepaald door sentiment en perceptie, en niet door bedrijfseconomische logica.
Het management van Petrobras worstelt met de schade die een gevolg is van jarenlange fraude van topwerknemers, vermoedelijk in de periode 2004-2012. Die schade kon tot nog toe niet worden becijferd. Daarom is woensdag 22 april cruciaal. Dan worden de balansen gepubliceerd, waarin de kosten van de corruptie zijn verrekend. Die zijn door de revisor PricewaterhouseCoopers (PwC) aanvaard en door de raad van bestuur goedgekeurd. Zo zou Petrobras een nieuwe ratingverlaging tot junkbond kunnen vermijden. Bovendien wordt zo ook vermeden dat de convenanten met de banken worden gebroken. Daarnaast wordt het investeringsbudget voor 2015-2019 met 20 % verlaagd.
De recente, extreme koersstijging heeft er ook voor gezorgd dat Petrobras niet alleen in de plus is geraakt, maar ook de grootste positie in de voorbeeldportefeuille werd. Aan het aandeel kleeft een hoog risico. Dat valt daar dus niet mee te rijmen. Vandaar niet alleen de adviesverlaging tot houden (rating 2C), maar ook een verkooporder voor 250 aandelen, die bij werden gekocht midden maart en midden december (telkens 125) tegen respectievelijk 5,60 en 6,27 USD.
SABMiller: beter dan verwacht
Voor de resultaten van het vierde kwartaal bij SABMiller voor het boekjaar 2014-2015 (afsluitdatum 31 maart) is het nog een maand wachten, maar naar Britse traditie kregen we afgelopen week al een tradingupdate die alles vertelt over de omzetontwikkeling bij de biergigant in de periode januari-maart 2015. Het omzetcijfer tegen constante wisselkoersen is met 6 % gegroeid (in de buurt van de analistenconsensus). Het goede nieuws was dat het verkochte biervolume met 2 % is toegenomen in het vierde trimester, tegenover een gemiddelde analistenverwachting van +0,4 % en een daling met 1 % in het derde kwartaal. Noord-Amerika (omzet -1 %) en Europa (stabiel) waren de achterblijvers, maar Afrika (+12 %) en Latijns-Amerika (+8 %) deden het prima. Er was een herstel in Azië (+7 % biervolume), door nieuwe volumegroei in China, waar we in het vorige kwartaal een serieuze ontgoocheling zagen.
SABMiller blijft in de voorbeeldportefeuille, omdat rond het concern wellicht iets zal gebeuren de komende maanden. Hetzij dat SABMiller een belangwekkende, defensieve overname doet (genre Heineken of in frisdranken), hetzij dat AB InBev het langverwachte bod op SABMiller lanceert. We hebben al een stukje winst genomen op deze positie. Voor de rest wachten we, zolang het bedrijf groeit, de verdere overnameontwikkelingen af (rating 2A).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier