DE VERKRAMPTEN VAN 11.11.11

Guy Verhofstadt hengelt naar grote investeringen voor België in het zogenaamde ontwikkelingsland India, 11.11.11 hengelt naar aalmoezen voor datzelfde soort landen. De koepel van de ngo’s wordt schizofrener.

Jaar na jaar groeien de uitgerukte plukken haar bij de vergaderingen van de intellocraten van 11.11.11. Wat kan er nog bedacht worden om de goedgeefse Vlamingen de daver op het lijf te jagen en hun centen te vangen in de collectebus?

11.11.11 is een broederschap met verkrampten aan de top en een jaarlijks wisselende zwerm van idealisten gerekruteerd bij klein-links, de jeugdbewegingen en de derdewereldverenigingen. De verkrampten lezen om niet af te vallen van hun geloof uitsluitend de boeken en de webstekken van de antiglobalisten. De idealisten zitten in een zelfgezochte routine die hen aangenaam kietelt of worden de straat opgestuurd door de leiding van scouting, chiro of Rode Valken. In het beste geval na uitleg over hun inzet, in het slechtste geval is de hopman enkele uren verlost van zijn pubers.

Propaganda. 11.11.11 draait om de twaalf maanden dezelfde jingle: het is de schuld van ‘t kapitaal. Dat kapitaal is het ene jaar “de multinational”, het andere jaar “de westerse landbouw”, het derde jaar “het egoïsme van de industrielanden”.

Die variaties op hetzelfde thema – hoe slecht zijn wij en dus dient er boetegeld uitgezweet te worden – gaan voorbij aan de feiten: de derde wereld verwasemt tot één rampzalige uithoek van de globe: Afrika. In Afrika is niet het door 11.11.11 veroordeelde Westen de boosdoener, maar de crapuleuze elite die haar continent uitmelkt voor bankrekeningen en kluizen in Zwitserland.

Nigeria bulkt van de olierijkdom en is erin geslaagd sinds zijn onafhankelijkheid (1960) 400 miljard dollar te verkwanselen door corruptie – dat megabedrag stemt overeen met twee derde van alle westerse hulp voor Afrika over dezelfde periode. Landbouweconoom Eric Tollens – een expert van de Afrikaanse situatie – verbaast zich in Trends van 25 oktober (blz. 64) over de gebrekkige dossierkennis van 11.11.11. De propagandaclub voert dit jaar campagne tegen de “verstikkende voedselexport naar het Zuiden”. De reden voor de teruggang van de Afrikaanse landbouw is de schandalige verwaarlozing van die sector door de machthebbers van dat werelddeel.

Wat doet de derde wereld in rap tempo veranderen? De globalisering waar 11.11.11 stelselmatig tegen scheldt. En de consumptie, evenzeer verfoeilijk voor de asceten van de ontwikkelingsorganisatie, van de Aziaten. Wie dat wil vaststellen, moet dus niet de studies lezen van dit zichzelf voortreffelijk vindende gezelschap of de artikelen van het bevriende, en door privéondernemers met een hart ondersteunde wereldmagazine Mo* (de maandelijkse bijlage bij ons zusterblad Knack, een fusie van missiebladen en de 11.11.11-moniteur), maar kan de documenten raadplegen van de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de regionale ontwikkelingsbanken.

Communistisch. De Amerikaanse economie vertraagt en dat zou tien jaar onheil betekenen voor Europa en de wereldeconomie. Een Amerikaanse recessie betekende een wereldrecessie. Niet nu. De jongste statistieken van het IMF tonen dat de Aziatische verbruikers over de voorbije vijf jaar de sterkste stimulans geweest zijn voor de grootste internationale groeischeut sinds de jaren zeventig.

De burgers van de landen waar 11.11.11 zijn verhaal over afraffelt, kopen iPods, mobilofoons, kleren van Prada. Naomi Klein kan aan haar journalistieke pamflet No Logo een vervolg breien over de Aziatische shoppingfanaten. Die zoeken logo’s en kunnen ervoor betalen. De Aziatische miljardenconsumptie voedt de internationale economische groei en niet de stereotype Amerikaan met zijn twee terreinwagens, vier televisies en zes golfzakken. In reële termen zal dit jaar het verbruik van de Aziatische gezinnen stijgen met 7 % tegenover 3 % voor de yankeehuishoudens. De Aziatische consumptie is groter dan de Amerikaanse als gemeten wordt volgens de koopkrachtpariteit. Door de lage kosten voor huishoudelijke hulp in Azië blijft er meer geld over voor de nieuwste gsm van Nokia. Dat koopgeweld is gegrondvest op substantie.

China en India ontwikkelen zich tot technologiereuzen. China is op dit ogenblik massaal op jacht, met verwaarlozing van de mensenrechten en duurzame milieunormen (een mooi thema voor 11.11.11 in 2007), naar Afrikaans koper, olie, ertsen en hout. De Chinezen bezitten 1,2 miljard dollar aan directe investeringen in Afrika. De waarde van de aandelen van de MSCI Emerging Markets Index (die de beursstukken van 25 grote ontwikkelingslanden groepeert) was 500 miljard dollar in 2002, in het begin van 2006 twee biljoen dollar.

11.11.11 zal met zijn verhaal binnenkort alleen nog terecht kunnen op het jaarcongres van de herlevende communistische partijen.

De auteur is directeur van Trends. Reacties: frans.crols@trends.be

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content