De veevoeder-wondermachine
Het Brusselse Agrotech Belgium ontwikkelde een nieuwe technologie om op grote schaal veevoeder te produceren. Het vee is er klaar voor, nu nog de mensen die het voer weten te mengen.
A grotech Belgium, dat in 1986 werd opgericht, stond in voor de ontwikkeling van de Agromat. Zijn nieuwe technologie voor de aanmaak van veevoeder ontstond samen met het bedrijf, maar aan de creatie van het prototype ging tien jaar onderzoek vooraf.
De Agromat is een productie-eenheid voor groenvoer die gebruikmaakt van een originele kiemingstechniek. “Onze technologie verschilt sterk van de klassieke hydroponische technieken die voedingsoplossingen, meststoffen of andere chemische producten ter bevordering van de groei vereisen,” vertelt Alain Humbeek, directeur van Agrotech Belgium. “Onze techniek maakt een dergelijke toevoeging overbodig. Ze vergt een gecombineerd gebruik van water, atmosferische gassen en lichtstralen in zeer precieze verhoudingen.”
Vanuit klassieke granen, gewoonlijk gerst, levert één basiseenheid Agromat ongeveer een ton versvoer per dag, los van het klimaat. Eén eenheid kost ongeveer 63.000 euro. Dit voeder is van constante kwaliteit en de productie ervan kan worden afgestemd op specifieke voederprogramma’s, om zo de prestaties van het vee te verbeteren (weerstand, melkproductie, fokprocessen enzovoort).
Om de productie te optimaliseren, is het dan ook zaak om met gekwalificeerde technici te werken. “En daar zit ‘m het probleem,” zegt Humbeek. “Onder de geïnteresseerden tref je veel te weinig professionals aan. Potentiële kopers zijn meestal eigenaars van industriële veefokkers of plaatselijke investeerders die voer willen produceren om het vervolgens door te verkopen aan kleine vetmesters. Helaas krijgen we maar al te vaak te maken met mensen die wel de middelen hebben om te investeren, zoals in de Perzische Golf, maar die niet over de noodzakelijke wetenschappelijke en technische knowhow beschikken.”
Klanten die dat wél in huis hebben, vond Agrotech Belgium vrij snel in Rusland en de gewezen sovjetrepublieken. Sinds de crash van de roebel in 1998 heeft het Brusselse bedrijf zijn koers doorgetrokken naar China. “De interesse is er groot, maar de bureaucratische molens malen er erg langzaam.”
Guy Van den Noortgate
Eén basiseenheid Agromat levert ongeveer een ton versvoer per dag op, los van het klimaat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier