De Twenty Ten gewikt en gewogen

Voor de Britten McDowell en Davies was de Celtic Manor Wales Open een test voor het terrein van de Ryder Cup.

Het evenement van het voorbije weekend vond plaats in Wales, op het terrein waar in oktober de volgende Ryder Cup wordt gespeeld. In de Celtic Manor Wales Open ging de overwinning naar de Noord-Ier Graeme McDowell, die grote indruk maakte op de zogenaamde Twenty Ten (lees 2010). Hij leverde een kaart van -15 af dankzij scores van -7 en -8 de laatste twee dagen. De 64 en 63 die hij sloeg zijn inderdaad niet van de aard dat het zeer natuurlijke terrein, gelegen in een vallei, straks gevreesd moet worden. Temeer omdat de Welshe runner up Rhys Davies uitspeelde met -9 en op zondag een 62 liet optekenen. Meteen een record voor het terrein.

Het is natuurlijk nog geen reden om het terrein meteen te gaan geringschatten. Zo was het schitterend weer in Wales, helemaal anders dan wat de deelnemers aan de Ryder Cup tijdens de herfst mogen verwachten. “Het is in ieder geval een heel lang terrein”, zei Nicolas Colsaerts, die er op een uitstekende twaalfde plaats eindigde ondanks een heel slechte eerste dag (74 71 68 67). “6747 meter voor een par 71, dat is lang. In Rinkven werd de Telenet Trophy van de Challenge Tour gespeeld op een par 72 van 6056 meter. Op Celtic Manor zijn ook de greens zeer groot, dat viel me meteen op.”

Colin Montgomerie, de Schotse kapitein van de Europese ploeg voor de Ryder Cup, zette een heel bescheiden prestatie neer en eindigde in de top 50, drie boven de par, na een heel slechte derde wedstrijddag (70 70 76 71). “Het terrein loste de verwachtingen in”, zei de Schot die meehielp om de baan met het oog op de Ryder Cup te hertekenen. “Het is geen terrein dat je alleen op de greens al kunt beheersen. Je moet ook heel goed ver kunnen slaan.”

Montgomerie wist voorts te melden dat hij zijn Europese team wil uitbouwen met de negen spelers die automatisch gekwalificeerd zijn en daarnaast maar drie wildcards gaat toekennen, zoals zijn voorganger Bernhard Langer had gedaan. “Die drie spelers zullen de andere negen vooral voor de doubles moeten aanvullen. Zo pakte Bernard het aan in 2004: hij koos mij om de dubbel te spelen met Padraig Harrington, die al gekwalificeerd was. En we speelden de eerste drie wedstrijden samen.”

Ondertussen heeft Monty al een afspraak gemaakt met zijn troepen op 26 augustus, voor het Johnnie Walker Championship van Gleneagles. Daar zal hij zijn definitieve team samenstellen. “Ik hoop dat ik erbij ben”, zegt McDowell, die een wildcard ambieert.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content