DE TIEN PRIVÉMUSEA DIE U MOET ZIEN
BUITENLAND FONDATION BEYELER, RIEHEN, ZWITSERLAND
Toen Ernest Beyeler in 2010 overleed, werd de waarde van zijn kunstverzameling geschat op 1,85 miljard dollar. Heel wat modernistische werken, waaronder het sublieme Le Lion, ayant faim, se jette sur l’antilope van Henri Rousseau, worden tentoongesteld in een door Renzo Piano ontworpen glazen meesterwerk op de heuvels boven Bazel.
SIFANG ART MUSEUM, NANJING, CHINA
Als een transparante worm op stelten troont dit spectaculaire museum boven de ingang van het Laoshan National Forest Park. Het werd gesticht door de vastgoedmagnaat Lu Jun en bevat werk van hedendaagse kunstenaars uit heel de wereld, waaronder het Chinese kunstcollectief Madeln Company.
SAMMLUNG BOROS, BERLIJN, DUITSLAND
De privécollectie van de Boros-familie is gehuisvest in een bunker met twee meter dikke muren uit de nazitijd. Hij bevat vooral hedendaagse kunst van na 1990. Een van de hoogtepunten is Untitled van Cerith Wyn Evans, een oogverblindende kolom van tl-buizen die licht werpen op de barsten en de gaten in de muren van de bunker.
SJEIK FAISAL BIN QASSIM AL-THANI MUSEUM, QATAR
Onder de megamusea die in het Midden-Oosten werden gebouwd, zoals het Louvre van Abu Dhabi, prijkt deze excentrieke tegenhanger van het conformisme in de kunstwereld. Het bevat 15.000 artefacten uit de persoonlijke collectie van de sjeik, zoals fossielen van dinosauriërs, islamitische kunst en vintageauto’s. Het raakt misschien kant noch wal, maar u kunt er alvast de grootse privécollectie wapens ter wereld bekijken. (TE)
BINNENLAND VANHAERENTS COLLECTION, BRUSSEL
De bouwondernemer Walter Vanhaerents en zijn kinderen Joost en Els bouwden een hedendaagsekunstcollectie uit met werk vanaf de jaren zeventig tot nu. De familieverzameling is sinds tien jaar ondergebracht in een pakhuis uit het interbellum in de buurt van de Dansaertwijk in Brussel. Het pand van 3500 vierkante meter werd verbouwd door het Gentse bureau Robbrecht & Daem. De presentaties, die gemiddeld om de drie jaar wisselen, zijn elke eerste zaterdag van de maand toegankelijk zonder gids. Voor gegidste bezoeken is een reservatie nodig.
HERBERT FOUNDATION, GENT
In 2013 openden Anton en Annick Herbert hun gebouw aan de Gentse Coupure, waarin ze de kunstwerken uit hun privéstichting onderbrachten. De verzameling bevat werk van een veertigtal artiesten en focust op de internationale avant-gardekunstenaars tussen 1968 en 1989, onder wie Donald Judd, Carl Andre, Marcel Broodthaers en Gerhard Richter. Van die kunstenaars verzamelden de Herberts ook briefwisseling, publicaties en documentatie. Hun collectiegebouw dient als exporuimte en als researchcentrum.
VANMOERKERKE COLLECTION, OOSTENDE
Toen hij in 2007 zijn bedrijf Sunparks verkocht, schafte de voormalige profbasketbalspeler Mark Vanmoerkerke zich een loods van het Oostendse vliegveld uit de jaren dertig aan. Daarin is de Vanmoerkerke Art Collection ondergebracht: een wisselende verzameling hedendaagse kunst die hij sinds 1998 opbouwt. De verzameling is zowel individueel als in groep te bezoeken.
FIBAC, ANTWERPEN
Filips De Ferm, gedelegeerd bestuurder van Delen Private Bank, verzamelt samen met zijn vrouw Ingrid al 35 jaar Belgische kunst, van moderne tot hedendaagse artiesten. Hun collectie is sinds 2013 gedeeltelijk samengebracht in het FIBAC in Berchem: een parochiezaal die het architectenbureau Swyzen & Bastijns heeft verbouwd tot een kunstencentrum. De verzameling bevat onder meer moderne abstracten als Victor Servranckx, Paul Joostens en Marthe Donas, maar ook hedendaagse namen als Rinus Van de Velde, Stef Driesen of Koen van den Broek.
MAURICE VERBAET ART CENTER, ANTWERPEN
Het Maurice Verbaet Art Center, kortweg MVAC, is wellicht het meest ambitieuze particuliere kunstinitiatief van de jongste jaren in ons land. De verzamelaar en beursmakelaar Maurice Verbaet combineert sinds 2015 een exporuimte met een commerciële galerie in een imposant gebouw van 2000 vierkante meter aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Verbaet toont er Belgische naoorlogse kunst van na 1945. Hij verkocht zijn fameuze collectie vooroorlogse Belgische kunst om het MVAC te kunnen financieren. (TDM)
TE / TDM
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier