DE TEXTIELBAAS

Zijn voorganger, Philippe Vlerick, beschreef hem bij zijn aanstelling als competent, toegewijd en werkzaam. Een mooier compliment kon Stefaan Verstraete, de nieuwe voorzitter van de divisie interieurtextiel van Febeltex, zich allicht niet indenken.

Stefaan Verstraete is West-Vlaming, 39 jaar oud, en gedelegeerd bestuurder van twee firma’s : het Deerlijkse Verstraete & Verbauwede (weverij van poolmeubelstoffen en afgepaste tapijten) en het Ledegemse AFW (weverij van platgeweven meubelstoffen). Beide bedrijven samen tekenen in het Texas van Vlaanderen voor 1,2 miljard frank omzet en 180 jobs. Bij Febeltex wacht hem nu een derde job.

De afdeling interieurtextiel is bepaald niet het kleine broertje van de Belgische textielfederatie. Interieurtextiel genereert in België een omzet van 125 miljard frank. “Maar we zijn ook een sector die schokken kent,” zegt Stefaan Verstraete. “De concurrentiële omgeving is gewijzigd (met de opkomst van landen als Turkije en Indië), er is een toenemend protectionisme op wereldniveau merkbaar (ondanks de vrijhandelsakkoorden) en de Europese thuismarkt gaat al jaren gebukt onder een recessie. Problematisch is dat de Belgische overheid zich geen rekenschap geeft van de problemen van de textielsector.”

Stefaan Verstraete klaagt als gloednieuwe voorzitter zijn mandaat loopt over drie jaar, maar is in principe verlengbaar onder meer het bedrijfsonvriendelijk kader aan. “Er wordt al lang gesproken over een lastenverlaging voor bedrijven. Maar ik heb de indruk dat de politici doof zijn.”

Verstraete hoedt zich evenwel voor overdreven pessismisme. “Ondanks de tegenwerking van overheidswege komen er voor het eerst sinds jaren weer hoopgevende signalen vanuit de markt.” Een nieuwe lente ? Stefaan Verstraete moet in zijn functie bij Febeltex alvast ook een nieuw geluid laten horen. Hij lijkt er niet alleen klaar voor, maar is ook voldoende gekwalificeerd voor de job. Grootvader aan vaders zijde was een vlasser, die zich omschakelde naar de textielbranche en in de jaren vijftig in Deerlijk het bedrijf Verstraete & Verbauwede zou oprichten. Stefaan Verstraete, vertegenwoordiger van de derde generatie, is met het textiel grootgebracht. Na zijn studies bedrijfseconomische wetenschapppen werd de jonge snaak in het familiebedrijf gedropt. AFW uit Ledegem werd pas in 1994 aan de portefeuille toegevoegd.

Stefaan Verstraete, die in zijn villa op de grens tussen Deerlijk en Waregem graag achter de piano gaat zitten, vindt zichzelf een “klassieke vader”. Het liefst brengt hij zijn weekends door met zijn drie kinderen : de 13-jarige Anou, de 11-jarige Marie en de vier jaar oude Laurence.

STEFAAN VERSTRAETE (FEBELTEX, INTERIEURTEXTIEL) Voor het eerst sinds jaren komen er weer hoopgevende signalen uit de markt van het interieurtextiel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content