DE STROPPENPOT

Brussel, Amsterdam, Luxemburg.

Didrik van Caloen werkt in een kantoorblok zonder ziel. Het ex-hoofdkwartier van PRB is triest en was voorbestemd als hospitaal. Dit object zal Didrik van Caloen niet aanprijzen. Triple A-bouwwerken worden Banimmo‘s ruggengraat. De topklasse in Brussel groeit en haalt 6500 tot 7500 frank per vierkante meter. De nondescript bouwsels floppen.

Banimmo is jong (1995), zoekt een leukere plek in Noord-Brussel en werd opgericht om de immobiliaire stroppenpot van de moeder te ledigen. Banimmo heeft in zijn tweejarige bestaan het leeuwendeel van de wankele kredieten verteerd.

Banimmo en Imofo zijn dochters van Anhyp : “De tweedeling zullen we op korte termijn vereenvoudigen”, zegt Didrik van Caloen, een adellijke West-Vlaming geboren in Tokio in een diplomatengezin.

Banimmo gaat ook voor hotels en Parnasse/Swissotel in de Leopoldswijk, was het eerste (het deel flatotel werd verkocht, het hotel zelf blijft van Banimmo). Voor enkele dagen volgde La Réserve in Knokke. Banimmo zal de oude glorie vernieuwbouwen, want Knokke heeft een niche voor een Ritz.

Anhyp zit dertig jaar in het vastgoed en kende tussen ’91 en ’95 een tweede zware immobiliëncrisis. Bij het faillissement van Amelinckx was Anhyp één van de gedupeerde financiers. Imofo is de vennootschappelijke huls voor het probleemvastgoed van Anhyp. Banimmo stelt 27 specialisten tewerk voor drie opdrachten : dienstverlening in de vastgoedsector (liquidatie van betwiste zaken, effectiseren, beheer van gebouwen met certificaten), promotie voor eigen rekening (bijvoorbeeld uit de pot van betwiste panden. Immo Jozef II in de Leopoldswijk zit na een grondige renovatie bij de EU), beheer van vastgoedvermogens. Activiteit 3 moet vandaag winstgevend zijn, activiteit 1 is min of meer rendabel en activiteit 2 zal rendabel worden. In juli werden vier kantoorgebouwen verkocht aan Depfa, een Duitse belegger. “De Duitse institutionelen lossen de Zweedse vastgoedbedrijven af in de hoofdstad,” constateert Didrik van Caloen. Anhyp begon historisch met grootschalig vastgoed in Brussel, de markt wordt uitgebreid naar noord (Nederland) en oost (groothertogdom Luxemburg). Banimmo en Fidisco verwierven en verhuren het ex-hoofdkantoor van Elsevier in Amsterdam. Naast kantoren zijn retail-objecten een tweede uitdaging. Eeklo en Brugge worden bedacht met nieuwe baanwinkels.

De beste maatstaf voor de gezondheid van Banimmo, zegt Didrik van Caloen, is de netto-cashflow. Die zal in ’97 rond een half miljard frank bedragen, 800 miljoen volgend jaar. “Anhyp heeft geen bad bank voor zijn vastgoed,” betoogt Didrik van Caloen. “We hebben wel niet-rendabele activa, echter bij een heuse bad bank treedt een overheid op met subsidies, zoals bijvoorbeeld bij Securum en Terrum in Zweden en CDR in Frankrijk. Wij lossen onze eigen zaken op en verwerken de slechte kredieten door de activering van vastgoed en heronderhandelingen.”

Anhyp heeft opnieuw een eigen vastgoeddepartement met 50 medewerkers : Immobank, het brandpunt is corporate finance voor immobiliën. Anhyp bestudeert het effectiseren van hypotheken, waarin Bacob het voortouw nam.

LA RESERVE, EEN RITZ AAN DE KUST Na een grondige renovatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content