De staat van de planeet
Verspreid over dertien, vaak weinig bekende locaties in Antwerpen brengen vijftig kunstenaars samen hun visie op een universeel thema: onze planeet.
Van de Maya’s tot de Bijbel, van Maarten Luther tot Isaac Newton: allemaal hadden ze een theorie over het einde der tijden. Vandaag confronteert de klimaatcrisis ons met de limieten van onze planeet. Op Finis Terrae geven vijftig hedendaagse Belgische of in België residerende kunstenaars hun visie op dat thema. “Het is boeiend om te zien hoe ze elk een andere kijk hebben op de staat van onze planeet en onze samenleving”, vertelt Lien Craps, een van de vier curatoren. “Zo gingen Philip Aguirre y Otegui en Bilal Bahir in dialoog met het boek Utopia van Thomas More. Terwijl de eerste het boek een westerse invulling geeft, greep de tweede terug naar een Afghaanse filosoof die nadacht over thema’s als democratie en samenwerking. In het Snijders&Rockoxhuis gaan schilders Ben Sledsens en Thierry De Cordier in dialoog met zeventiende-eeuwse landschapsschilderkunst, en Jan Van Imschoot met stillevens uit die periode.”
Finis Terrae, een organisatie van Galerie Geukens & De Vil, laat de bezoekers niet alleen de Belgische kunstscene ontdekken, maar ook bijzondere plekken in Antwerpen. Zo opent Ronald van der Hilst zijn goed verborgen besloten tuintje in hartje stad, en installeerde Maarten vanden Eynde een gigantische komeet in de tuin van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal, met een uniek zicht op de gotische architectuur.
Finis Terrae. Het einde. Een begin, op diverse locaties in Antwerpen, tot 26 februari
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier