‘De sleutel tot autonome machines’
Magics Technologies viert op 28 oktober zijn zesde verjaardag met een kapitaalverhoging van 2,4 miljoen euro. Die moet de groei van het halfgeleider- en artificiële-intelligentiebedrijf uit Geel nog versnellen.
Magics Technologies spreekt tot de verbeelding. Het Kempense bedrijf is actief in de ruimtevaart, ontmantelde mee de kerncentrale van Fukushima en deed projecten rond kernfusie. De ambitie is een groot halfgeleiderbedrijf te worden, dat zich niet beperkt tot nichemarkten, verzekert CEO Jens Verbeeck. “De recente tekorten aan chips tonen hoe belangrijk het is een degelijke halfgeleiderindustrie te hebben.”
Verbeeck richtte Magics in augustus 2015 op, samen met chief technology officer Ying Cao. Ze leerden elkaar kennen toen ze aan hun doctoraat werkten op het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol. Met Magics legden ze zich toe op elektronica die bestand is tegen hoge straling. Samen met een eerste kapitaalverhoging – waarbij het SCK, de KU Leuven en Gemma Frisius, het durfkapitaalfonds van de KU Leuven instapten – werd het bedrijf op 28 oktober een nv.
De KU Leuven en Gemma Frisius doen een beperkte vervolginvestering, maar de hoofdbrok van de 2,4 miljoen euro aan vers geld komt van Invest for Jobs, een Belgisch investeringsfonds opgericht door de sociale partners van de metaal- en technologiesector. Het fonds wil een redelijke financiële return, maar ook een hoge sociale winst door banencreatie. Daar slaagt Magics Technologies met brio in. Het begon met tien mensen, twee jaar later zijn het er 33, en nog dit jaar zullen het er 40 zijn. Over twee jaar mikt Jens Verbeeck op 100 medewerkers. De omzet moet tegen dan verdubbelen naar ongeveer 8 miljoen euro.
Bewegen van A naar B
Met de verse middelen wil het bedrijf zijn export- en verkoopstrategie uitrollen en de ontwikkeling van een nieuwe generatie chips finaliseren. “We zijn altijd gegroeid door te reageren op kansen: de klanten kwamen naar ons toe. Nu willen we zelf de markt prospecteren, in eerste instantie in Europa, de Verenigde Staten en China.” Een eerste stap is een vestiging in Oxfordshire, de Britse topregio voor kernfusietechnologie en ruimtevaart.
De chips van het bedrijf zijn uniek door hun stralingshardheid: ze gaan duizend keer langer mee dan de componenten die in de ruimtevaart en andere hogestralingsomgevingen worden gebruikt. Het bedrijf focust op automatisatie, goed voor ruim drie vierde van de omzet, en op betrouwbaarheid. Daarbij gaat het respectievelijk over chips voor roboticatoepassingen en chips die in uitdagende omgevingen als kernfusiereactoren, nucleaire centrales of de ruimte data verzamelen en interpreteren.
“We gaan nu ook op zoek naar andere B2B-klanten, bijvoorbeeld in de automatisatie- of de farmasector”, zegt Verbeeck. Die markten wil het bedrijf bestormen met Plantscope, een intelligent detectieplatform voor verbeterde machinebetrouwbaarheid. Het ontwikkelt ook next generation technologies, zoals chips met ingebouwde artificiële intelligentie die de automatisatie en de betrouwbaarheid van machines verbetert. “Onze chipsets laten toekomstige machines autonoom bewegen van punt A naar punt B en laten lokale zelfdiagnose toe. Samen zijn ze de sleutel om te komen tot autonome machines.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier