De school van Suzanne
Op vijf maanden tijd krijgen ruim 700 medewerkers van DVV Verzekeringen een pc-opleiding van marktleider Interlabor Training & Services.
D VV Verzekeringen gaat een miljard frank besteden aan het Prisma-project : het ontwikkelen van een computerexpertsysteem. Met de door EDS te ontwikkelen software zullen de DVV-verkopers meestal zelfstandigen bij de klant de gegevens kunnen inbrengen, de acceptatie van de polis bevestigd krijgen, de prijs berekenen en ten slotte de polis afdrukken. De doelstelling is dubbel : productieverhoging en kostenverlaging.
Voor nogal wat consulenten wordt het de eerste kennismaking met de computer. Dat vraagt dus een intensieve opleiding : 15 % van het budget wordt hiervoor gereserveerd. 800 medewerkers moeten door de molen. “Vijf instituten kwamen hiervoor in aanmerking,” zegt Jos Billen, manager opleidings- en ontwikkelingsbeleid bij DVV Verzekeringen. “Uiteindelijk hebben we gekozen voor Interlabor Training & Services. Zij werken op maat, hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding, bezitten voldoende lokalen en hebben ervaring met grote projecten.”
“Het DVV-project is een mastodontproject,” zegt Pierre Bourgeois, directeur Interlabor Training & Services (ITS) en marketingdirecteur van Interlabor Interim, de moedermaatschappij van ITS. “Het gaat om 700 opleidingsdagen, maar vooral de timing, vier à vijf maanden, en de spreiding over het hele land, maken dit tot een enorm moeilijk project.” ITS verdient er 15 à 20 miljoen frank aan.
Momenteel is men bezig met de eerste fase van de opleiding. Ze omvat Word 7, Windows NT, MS Exchange, Intranet en de integratie met Omnium (een eigen DVV-pakket). In de tweede fase zal het nieuwe expertsysteem worden aangeleerd. “Daarover voeren we nu een gesprek met ITS,” zegt Jos Billen. “Zullen zij de opleiding geven of doen we het zelf onder ITS-supervisie ? In november starten we ermee, half ’98 moeten we klaar zijn.” Ten slotte volgt de derde fase : het aanleren van Claint 3, een geautomatiseerd systeem voor schadebeheer.
MARKTLEIDER PC-OPLEIDINGEN.
ITS is gespecialiseerd in pc-opleidingen. Het werd in ’88 opgericht, met alleen een vestiging in Antwerpen. Aanvankelijk beperkte ITS zich tot het opleiden van de uitzendkrachten van Interlabor Interim. De doorbraak op de externe bedrijvenmarkt volgde pas in ’93 toen een kantoor in Brussel werd geopend, en kort nadat achtereenvolgens Pierre Bourgeois directeur werd en Paul Sobota operations manager. Van 37 miljoen frank omzet in ’93 ging het naar 99 miljoen in ’96. 30.000 mensen kregen vorig jaar een opleiding, nog geen 2 % daarvan waren uitzendkrachten van Interlabor Interim. Dit jaar mikt ITS op 125 miljoen frank omzet.
ITS gaf tot voor kort alleen pc-opleidingen. “We zijn vorig jaar in dat segment marktleider geworden,” zegt Pierre Bourgeois. Concurrenten zijn : Xylos, AST, PHM en Givi. Bourgeois schat de totale markt op 1,5 miljard frank. Begin dit jaar besloot het bedrijf om ook communicatiecursussen te geven. Het gaat om cursussen als notuleren in vergaderingen, klantgericht telefoneren, presentatietechnieken enzovoort.
ITS mikt op de volumemarkt : het gaat om opleidingen voor medewerkers van het eerste niveau en hun directe managers, niet het hoger kader. Klanten zijn bijgevolg hoofdzakelijk de grote bedrijven. De cursussen worden in groepen van maximaal acht gegeven. Voor de kmo’s worden open cursussen gegeven, waarvoor verschillende bedrijven zich kunnen inschrijven.
“Onze sterkte ?”, vraagt Paul Sobota zichzelf. “We zijn gewoon vanuit de uitzendbranche om met mensen te werken. Dankzij onze ervaring kunnen we verschillende vestigingen beheren en ervoor zorgen dat de kwaliteit tussen die vestigingen identiek is.”
ITS heeft nu vier kantoren : Antwerpen (6 zalen), twee vestigingen in Brussel (samen 10 zalen), en het vorig jaar geopende Gent (4 zalen). Volgend jaar gaat Luik (4 zalen) open. En er is ook een mobiel kantoor met 24 portables. Elke zaal is uitgerust met acht computers, wat het totaal op 200 brengt. Leverancier is IBM.
ITS werkt met standaardcursussen, ontwikkeld in Nederland. Maar ze worden aangepast aan België en indien nodig op maat van de klant geschreven. Ook de prijs is verschillend : een cursus in Nederland kost al gauw 20 % tot 25 % meer. Pierre Bourgeois : “Nederlandse bedrijven zijn bereid meer te betalen voor opleiding. Bovendien hebben ze geen Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). Die werkte met zijn cursuspakket onder de kostprijs, maar is gelukkig nu minder actief omdat hij minder subsidies heeft gekregen. Het was geen faire concurrentie.” Het gevolg van die lagere Belgische prijzen is wel een nauwe winstmarge. De kleinste vergissing leidt een project in het rood. ITS boekte pas in ’95 een kleine winst en herhaalde dat vorig jaar.
GUIDO MUELENAER
PAUL SOBOTA EN PIERRE BOURGEOIS (INTERLABOR TRAINING & SERVICES) We zijn vorig jaar marktleider geworden in de pc-opleidingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier