De Queen is een raadsel

Harry De Paepe, Sausage. Een blik op Elizabeth II, Uitgeverij Vrijdag, 151 blz, 17,50 euro

De handtas op tafel. Dat betekent: ik wil binnen de vijf minuten vertrekken. De handtas op de grond: kom mij te hulp, het gesprek verveelt mij.

De Britse koningin Elizabeth II gebruikt haar handtas om op een discrete manier aan haar entourage duidelijk te maken hoe ze zich voelt en wat er moet gebeuren. De handtas als communicatiemiddel: het is een van de talloze anekdotes in het nieuwste boek van Engeland-kenner Harry De Paepe. Het is integraal gewijd aan de Britse vorstin. De titel van het vlot geschreven boek verwijst naar een anekdote. Sausage of worst is de bijnaam die prins Philip, de echtgenoot van Elizabeth, voor de Queen gebruikt. De reden blijft onduidelijk. Misschien speelt de Duitse origine van Philip een rol. Dankzij De Paepe komt de lezer te weten dat niemand de Queen mag aanraken, dat haar passie voor paardenrennen oprecht is en dat niemand opmerkingen mag maken over haar corgihonden.

Het boek snijdt ook ernstige thema’s aan, zoals de relatie tussen de Britse koningin en haar eerste ministers. De Queen hield zich altijd strikt aan de grondwettelijke regels (zoals Walter Bagehot zei: de vorst moet worden ingelicht, mag waarschuwen en mag adviseren), maar de banden met de prime minister waren niet altijd even hecht als die met Winston Churchill, de bewoner van Downing Street toen Elizabeth haar vader George VI opvolgde. De relatie met zijn opvolgers Anthony Eden (zijn interventie in de Suez-crisis van 1956 werd hem door de Queen nooit vergeven) en Harold Macmillan verliepen stroef. De manier van omgaan met de Labour-premier Harold Wilson vergde een aanpassing. En het klopt dat de Queen en Margaret Thatcher niet de beste vriendinnen waren. Elizabeth vond de Conservatieve premier economisch te liberaal. Elizabeth – haar persoonlijke vermogen maakt haar tot de 372ste rijkste vrouw ter wereld – heeft een sterke sociale reflex.

De Paepe gaat ook dieper in op de relaties in de koninklijke familie (The Firm genoemd), en zo is Sausage een handboek voor wie de Netflix-serie The Crown wil volgen. De regel is duidelijk: iedereen die het imago of de positie van de Britse monarchie in gevaar brengt, kan uit de kring worden verwijderd. Zoals prins Andrew mocht ondervinden door zijn banden met de overleden pedofiele miljonair Jeffrey Epstein. Idem voor haar balorige kleinzoon Harry en zijn echtgenote Meghan Markle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content