De prinsen van de e-bank

Scorpio, dat software ontwikkelt voor de aandelenhandel op Internet, en FICS, dat de transactionele banksites een nieuwe dimensie geeft, trouwen beide om zich internationaal door te zetten. De partner van FICS, Security First, wilde vorige week wel nog eens opnieuw praten over de condities.

In mei en juli vonden twee Belgische ontwikkelaars van Internet-bankingsoftware nieuwe partners: Scorpio huwde met Capco, FICS stapte in een driehoeksverhouding met Security First Technologies en Edify. De integratie in een groter geheel moest hun horizon verruimen. Maar ze hebben elk hun specifieke profiel en concurreren op het terrein nauwelijks met elkaar. Scorpio heeft zich grotendeels op de nationale markt ingeplant, terwijl FICS de meeste van zijn klanten in het buitenland vindt. Bovendien mikt Scorpio momenteel vooral op de aandelenhandel via Internet, terwijl FICS zijn heil zoekt in de ontwikkeling van financiële portaalsites.

De ‘boom’ van de on line-aandelen

Scorpio heeft leuke referenties. Het bedrijf uit Zaventem werkt onder meer voor de beursfirma Leleux, de eerste die transacties in real-time op de beurs van Brussel aanbood, en voor de Cera Bank, één van de eerste die zich in Europa aan Internet-banking waagde. Instellingen als de BBL, Bank Degroof, NatWest en de Worms Bank zijn gevolgd. Het palmares heeft de aandacht gewekt van Capco ( The Capital Markets Company), een superambitieuze Belgische starter die zich wil toeleggen op systemen voor real-time tradingoperaties. De twee bedrijven tekenden op 1 juli 1999 een intentieverklaring die in het begin van volgend jaar tot een volledige fusie zou moeten leiden.

De specialiteit van Scorpio: Internet-oplossingen voor de financiële sector. Het boekt 90% van zijn omzet van 224 miljoen frank bij financiële instellingen, terwijl het saldo afkomstig is van zijn historische activiteiten in de automatisering van de verkoop. Het bedrijf, dat in 1987 werd gesticht, telde einde juli 62 medewerkers. In augustus werd het personeel aangevuld met vijftien stagiairs in opleiding, van wie een tiental na verloop van tijd het huidige team zullen versterken.

De kernactiviteit

van Scorpio draait rond drie producten: een server voor financiële transacties op Internet, een tweede server voor aandelentransacties op de beurzen van Brussel en Zürich – en als interface tussen de financiële klanten en een reeks leveranciers van beursnoteringen – en ten slotte een beveiligingsprogramma dat alle gegevens tussen de bank en de eindklant codeert en de identificatie van de klanten verzekert.

Volgens Jacques Delaere, topman van Scorpio, is één van de sterke punten van zijn transactionele server diens vermogen om een uiterst snelle groei van het aantal klanten te volgen. Hij wijst ook op het vermogen om te interfacen met alle systemen die al in de banksector bestaan.

Hoewel de producten van Scorpio uiteraard klassieke bankverrichtingen mogelijk maken, zoals overschrijvingen of de raadpleging van het saldo via Internet, verwacht het bedrijf veel van de aandelenhandel op het Net. De software die het daarvoor heeft ontwikkeld, met als referentie de site van de Groupe Banque Cantonale Vaudoise, heeft al de aandacht van UBS en Santander getrokken. “Het is een jong product, maar over zes maanden zou het ons belangrijkste product moeten zijn,” merkt Jacques Delaere op. Er wordt onder meer gewerkt aan een interface met Liberty, het netwerk dat Reuters heeft ontwikkeld om een gestandaardiseerde verbinding tussen alle makelaars tot stand te brengen. De financiële instellingen die klant zijn van Scorpio, zouden toegang krijgen tot dat privé-net, om transacties uit te voeren op buitenlandse beurzen waar ze zelf niet vertegenwoordigd zijn.

Door zijn fusie met Capco zou Scorpio moeten profiteren van de logistiek van Capco, dat een team van zeventig mensen in het hart van de City heeft. Het Belgische bedrijf wil bovendien uit zijn Internet-segment ontsnappen door zijn technische deskundigheid te combineren met de financiële expertise van Capco. “Wij zullen voortaan een volledig pakket aanbieden, van de strategische studie tot de volledige invoering van het systeem,” legt Jacques Delaere uit. “Wij zijn actief in retail en portefeuillebeheer, en we zullen ons ongetwijfeld ook op custody, clearing en settlement richten, of op de grote beurzen. Op dat domein zullen we concurreren met de grote consultants en met bedrijven als IBM of Cap Gemini, maar zullen wij de twee aspecten integreren.”

Eén miljard dollar?

FICS ( Financial Information Consulting Services) is net als Scorpio in Zaventem gevestigd. Michel Akkermans, stichter en bedrijfsleider, zorgde in mei 1999 voor een verrassing door de overname bekend te maken van zijn firma door het Amerikaanse Security First Technologies – voor een bedrag van 1,08 miljard dollar in aandelen. Hij zou tegelijk voorzitter van de raad van bestuur en algemeen directeur van het nieuwe geheel worden. Einde augustus had hij een wereldreis achter de rug die hem van Atlanta naar Bangkok had gebracht, via San Francisco en Sydney.

“Ik ben moe, maar alles gaat goed,” zei Michel Akkermans toen. “Zaventem wordt het Europese hoofdkwartier van de nieuwe groep. We zullen hier onder meer het nieuwe rapporteringsprogramma ontwikkelen, producten voor banktelematica en een gedeelte van de toepassingen voor Internet-banking.”

FICS heeft in 1996 voor de Royal Bank of Scotland één van de eerste oplossingen voor Internet-bankieren ter wereld ontwikkeld. In 1998 bereikte het bedrijf een omzet van 49,573 miljoen euro (bijna 2 miljard frank). Ongeveer een vijfde van dat bedrag is afkomstig uit de rapporteringsactiviteit, een domein waar de firma, die in 1989 werd gesticht, haar eigen software heeft ontwikkeld: Abacus (zie ook het profiel van Financial Architects, blz. 140).

FICS heeft nog een andere specialiteit: de diensten voor elektronisch bankieren, zowel voor particulieren als voor bedrijven, via de pc, de telefoon en vooral Internet. In België heeft het referenties als Artesia en Coral. Maar tot op heden heeft het bedrijf zijn softwareoplossingen vooral in het buitenland verkocht. Na de Royal Bank of Scotland heeft het drie van de grootste Australische banken uitgerust. Andere grote klanten zijn ABN Amro – meer dan 300.000 Nederlanders gebruiken de software voor home banking – en de United Overseas Bank in Singapore.

FICS is gestart

met de ontwikkeling van oplossingen voor bankverrichtingen via interactieve televisie, elektronische agenda’s en mobilofoons. Het gokt echter vooral op de ontwikkeling van financiële portalen, dus Internet-sites waar men bankverrichtingen kan uitvoeren, aandelen kopen, verzekeringen afsluiten, elektronische aankopen betalen, en bovendien allerlei financiële informatie en adviezen krijgt, bijvoorbeeld op het fiscale vlak.

Volgens Michel Akkermans zouden bepaalde Belgische financiële instellingen zich tussen nu en het begin van volgend jaar op deze weg lanceren. Het bedrijf wil oplossingen voor alle klantensegmenten, van de particulieren via de kmo’s tot de grote bedrijven. De portaalsites zouden de bedrijven producten aanbieden voor cash- en loonbeheer.

FICS telt 700 werknemers, van wie 350 in België. Als ondersteuning van zijn groei heeft het twee kapitaalverhogingen uitgevoerd, onderschreven door het Amerikaanse General Atlantic Partners (voor 15,4 miljoen dollar) en door de Gimv (6,35%).

Voor de deal met Security First had FICS een beursgang in het vooruitzicht gesteld.

Security First Technologies heeft een kleinere omzet dan FICS, maar is al op de beurs genoteerd. Het heeft de allereerste Internet-bank ter wereld gelanceerd, de SFNB, die later werd verkocht aan de Royal Bank of Canada. En het ziet brood in de ervaring van FICS in corporate banking, Internet-bankieren onder Java en reporting. Security First maakte tegelijk de overname van Edify bekend, een Californiër die gespecialiseerd is in elektronische handel via stemtelefonie en Internet. Deze overeenkomst gaat onverminderd door.

De nieuwe combinatie, die de naam S1 Corporation krijgt, zou in totaal 1500 werknemers hebben en maakt geen geheim van haar streven om de marktleider op wereldvlak te worden. Ze schat dat ze in de sector van de particuliere Internet-banking al vier keer meer klanten telt dan haar belangrijkste concurrenten. Bovendien is ze erg trots op één van haar jongste realisaties, de nieuwe site voor elektronische handel van Citibank in de VS, die naast vrij klassieke opties als betalingen, ook portefeuillebeheer en financieel advies aanbiedt.

CHRISTINE SCHARFF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content