De pen en de bril

Het basiskamp van deze maestro ligt in Hamburg. En van daaruit verovert Montblanc nu al een eeuw lang de wereld van de perfectie. Over de perfecte pen strak en luxueus weet deze heer en meester alles. Vandaag schrijft het merk evenwel ook geschiedenis met een knappe collectie brillen.

TEKST : SUZANNE LAMBERTS

De naam Montblanc roept niet alleen het beeld van de hoogste West-Europese bergtop op. Montblanc staat in de schrijfcultuur ook voor ultiem raffinement. Toen in 1906 een papierhandelaar, een bankier uit Hamburg en een Berlijns ingenieur de koppen bij elkaar staken, werd er een ster geboren. Een schrijvende ster van de allerhoogse kwaliteit. Zeven jaar later, in 1913, werd de witte sneeuwster ook het symbool van het merk. Het is het begin van een schrijfstijl. Beter nog : het begin van schrijven met stijl…

Wie kent er niet dat wonderlijke meesterwerk van technologie en precisie dat sinds 1924 beschouwd wordt als de top van de top op het gebied van vulpennen. En zelfs al ben je er misschien geen gelukkige eigenaar van, dan kun je deze klasse nog van ver herkennen. Het omhulsel in zwart gelakte hars, en de veer in goud, dat spreekt vanzelf. Op alle Meisterstück-vulpennen staat het magische getal 4810, naar de hoogte van de mont Blanc, de allerhoogste berg van West-Europa. Of beter gezegd : de top. Dat die berg die top het referentiepunt werd voor deze door kwaliteit begeesterde jonge Duitse onderneming, is dus in wezen niet verwonderlijk. Op het dopje van elke Montblanc-vulpen dwarrelt trouwens een fameuze sneeuwster.

De vulpennen

Meisterstück van Montblanc worden vlug een internationaal succes. De vulpen wordt in verscheidene materialen uitgebracht, in zilver, verguld zilver, goud en platina. Absolute topper is de Solitaire Royal. De gouden pennenhouder is bezet met 4810 geslepen diamantjes. Sinds 1992 geeft dit huis van vertrouwen ook jaarlijks een beperkte reeks speciale vulpennen uit. Die zijn uiteraard erg gegeerd bij kenners en verzamelaars. Zo werd er bijvoorbeeld een vulpen opgedragen aan Hemingway. De pen bestaat uit rood koraal en is getekend door de auteur. En ook Agatha Christie heeft een eigen Montblanc. Een zilveren vulpen en een slang met robijnen ogen die zich vervaarlijk rond het dopje krult. De Royal Louis XIV is een vulpen in sterling met bladgoud van 23,5 karaat. Die van Oscar Wilde is aangepast aan het karakter van de man. Anticonformistisch en beantwoordend aan zijn dure smaak. De vulpen is gemaakt van groen, wit en zwart marmer. Je kunt dus bedenken hoeveel belangrijke bladzijden, hoeveel voorname woorden er niet geschreven zijn met een Montblanc ! En dan hebben we het nog niet over de talloze handtekeningen die deze pen gezet heeft en nog altijd zet. Onder grote contracten en belangrijke overeenkomsten. Want grote namen kiezen voor Montblanc.

Het is eigenlijk

geen vreemde zet om naast vulpennen ook brillen te vervaardigen. Want naast de andere facetten uit de schrijfkunst Montblanc heeft ook mooie, lederen bureau-accessoires, verkoopt ambachtelijk en exclusief briefpapier… is de stap naar een brillencollectie een bijna logische ontwikkeling binnen de politiek van het bedrijf. Dat de brillen van Montblanc beantwoorden aan de allerhoogste kwaliteitseisen, hoeft nauwelijks betoog. Dat die eisen verwerkt zijn in een klassiek en uiterst fijn design evenmin. De brillencollectie van Montblanc hoort in hetzelfde rijtje thuis als die van Cartier, Fred, Henry Julien, Boucheron, Copard en Tiffany. Montblanc is een merk dat garant staat voor discrete luxe. En discreet, zo zijn de brilmonturen. Zonder tierlantijntjes, maar ook niet te minimalistisch. Een ideaal montuur voor visueel comfort dus. Luxe, discretie en perfectie, dat zijn de sleutelwoorden van het merk. En die perfectie blijkt bijvoorbeeld uit het fabricatieproces van het montuur. Meer dan duizend verscheidene handelingen waarvan de meeste volledig manueel moet het montuur ondergaan vooraleer er glazen in geplaatst worden. Om de kwaliteit volledig onder controle te hebben, werd geopteerd voor één fabriek. In Frankijk, nabij Parijs. Een tweede belangrijke optie die volledig in de lijn ligt van de bedrijfspolitiek : de hele productie van Montblanc blijft in Europa. De pennen en vulpennen worden in het moederhuis in Hamburg vervaardigd, het leder voor de bureau-accessoires komt uit Duitsland en Italië, het briefpapier wordt gemaakt in Slovenië en de horloges hebben hun thuisbasis in Zwitserland.

Schildpaddenmonturen blijven nog altijd in het oog springen. Toch moeten de beestjes zelf er niet meer aan geloven. Montblanc heeft een perfecte kopie ontwikkeld van dit kostbare en charmante materiaal : 100 % natuurlijk, en niet meer op de rug van die brave trage diertjes gekweekt ! Laten we het nu we het toch over brillen hebben even nader bekijken. Het nieuwe materiaal bestaat uit cellulose-acetaat dat aangemaakt wordt uit een mengeling van katoen, alcohol en aceton. Onder druk wordt de stof in vorm gebracht. Het chromatisch effect van elke bril wordt bepaald door de verschillende lagen die op elkaar geplaatst worden.

Metaal, dat is de andere vaste waarde van deze collectie. Het betreft een legering van geperst, gelast en gepolijst koper bedekt met een laagje goud. Alle laswerk (bruggen en pennen) wordt volledig manueel verricht. En aan spitsvondigheden ontbrak het de ontwerpers niet. Getuige de halve brillen waaraan een klep zit, zoals ook vulpennen die hebben. Met deze klep mogen avontuurlijke en sportieve brillendragers altijd gerust zijn : ze kunnen hun dierbaar bezit niet kwijtraken. De bril kan perfect vastgemaakt worden aan de bovenste zak van vest of hemd.

De klasse van Montblanc is bovendien leesbaar in de bril zelf. In het montuur, rondom de glazen, staat namelijk de tekst Montblanc Meisterstück gegraveerd. Waarmee alvast ook de authenticiteit van uw bezit bewezen is. De veren zijn in zwart hars. Comfortabel en vol allure.

En dat is nog niet alles. Alle monturen, of ze nu in schildpadden of in metaal zijn, hebben een nummer dat aan de binnenkant van de veer gegrift is. Dat nummer wordt in een register bijgehouden, waardoor het mogelijk wordt om de levensloop van deze verfijnde Montblancs te volgen. Het nummer geeft ook recht op een garantiekaart die, waar u zich ook ter wereld bevindt, recht geeft op de dienst-na-verkoop. Ook voor het merk zelf heeft dit nummer een duidelijke functie. Het staat toe dat de kwaliteit op de voet gevolgd wordt. Oog voor perfectie dus.

De collectie

telt zeven modellen, die allemaal een naam uit de muziekwereld toebedeeld kregen : allegro, moderato, maestro, pianissimo… Geen toeval natuurlijk. Al deze tempo’s benadrukken namelijk het partnerschap van Montblanc met de Philharmonia of the Nations, een internationaal orkest van 90 jonge muzikanten afkomstig uit de 5 continenten. Het is een vredesboodschap die de muziek als taal hanteert, een “taal zonder woorden” zoals Leonard Bernstein ( West Side Story) droomde. De droom die hij niet kon verwezenlijken (hij stierf zeven jaar geleden), wil Montblanc met dit mecenaat en met de 90 muzikanten proberen waar te maken. Wie met Montblanc schrijft, die blijft.

Symbool van stijl en kwaliteit, de brillen van Montblanc.

Het ontwerp van de monturen gaat terug op de bekende Meisterstück-vulpennen.

Een levensgrote maquette, met de hand gemaakt door een kunstenaar.

De menselijke hand speelt een hoofdrol in het productieproces.

Een nauwkeurige kwaliteitscontrole.

Het afgewerkt product wordt nog aan tests onderworpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content