De peetvaders van het industriepark

Weinig werklozen en hoge lonen? Buggenhout boert blijkbaar goed. Misschien wel iets té goed: de industriezones barsten uit hun voegen, en het zware transport zorgt af en toe voor overlast.

“Buggenhout is altijd al een ondernemende gemeente geweest. Met een werkloosheidsgraad van amper 4,6% scoort het opmerkelijk beter dan het provinciale gemiddelde,” zegt Karel Uyttersprot, gedelegeerd bestuurder van de Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen. Die Kamer is begin dit jaar ontstaan door de fusie van de Kamers van Dendermonde, Gent-Eeklo en Zuidoost-Vlaanderen.

Ondernemende families.

“Typisch voor Buggenhout is dat – in tegenstelling tot de nationale tendens – de secundaire sector er nog heel sterk aanwezig is. De nijverheid zorgde in 1998 voor een kleine 50% van de werkgelegenheid. Dat is zelfs iets meer dan de diensten- en zorgsector samen. Daarnaast zijn er nog een tachtigtal landbouwers.”

Die nijverheid ligt vooral in de twee industriezones van de gemeente. Enerzijds is er het Industriepark Kalkestraat, waar onder meer Condifoods en viltgroothandel Wattex gevestigd zijn. Daarnaast geven twaalf bedrijven op het grotere Industriepark Genthof werk aan 1300 mensen. Naast de beursgenoteerde hygiënespecialist Ontex vind je er onder meer ook de multinational SCA Packaging (papier en karton). Die grote bedrijven trekken in hun kielzog dan weer enkele toeleveranciers en andere diensten mee.

Dikwijls liggen welgestelde families aan de basis van de economische ontplooiing. “Buggenhout heeft sinds jaar en dag een traditie van ondernemende families, zoals Baert (onder meer Wattex) en Van Malderen (Ontex). Ook de familie Seghers (van onder meer Seghers Hybrid) heeft haar wortels in Buggenhout. Door die verankering is er een sterke plaatselijke werkgelegenheid, al heb je ook heel wat pendelaars in Buggenhout.”

De KMO’s gedijen goed in de gemeente. “Buggenhout telt een zestigtal ondernemingen met meer dan vijf werknemers. Dat is niet slecht voor een gemeente van een kleine 14.000 inwoners.” De Buggenhoutenaars zijn blijkbaar fijnproevers, want in de lijst van KMO’s zijn de voedings- en drankbedrijven prominent aanwezig. Zo worden onder meer het Kwak– als het Malheurbier in Buggenhout gebrouwen (zie blz. 62). Pluimveespecialist Cayet kweekt kippen en Grega Ham snijdt zichzelf in plakjes.

Daarnaast mikt Buggenhout op het toerisme. De natuur, met het befaamde Buggenhoutbos als belangrijkste trekpleister, lokt veel dagjesmensen.

Onvoldoende ruimte.

De Buggenhoutenaren worden van al die bedrijvigheid niet bepaald slechter. Het gemiddelde inkomen per inwoner bedraagt er 447.900 frank. Dat is zowat 6% hoger dan het provinciale gemiddelde, en daarmmee komt het in de streek op de tweede plaats, na het residentiële Waasmunster. Maar een dergelijke groei heeft ook zijn grenzen. Het wordt in Buggenhout een beetje krap voor nieuwe bedrijven. Uyttersprot: “Daar knelt het schoentje. Beide industriezones zijn volzet. Er is dus dringend nood aan een nieuwe KMO-zone. Niet alleen voor nieuwe firma’s en bestaande bedrijven die willen uitbreiden, maar ook voor de zonevreemde ondernemingen die moeten verhuizen.” Een mogelijke oplossing is een ongebruikt terrein naast het Industriepark Genthof. Als dat gebied als industriezone wordt ingekleurd, krijgt Genthof bovendien aansluiting met het Dendermondse industriepark Hoogvelde. Alleen is die denkpiste een twistpunt in de gemeentepolitiek.

Een ander heikel punt is het sluipverkeer van de bedrijfstransporten die van het ene industriepark naar het andere rijden. Het plan om een ringweg rond het centrum aan te leggen, werd enkele jaren geleden bestudeerd maar uiteindelijk afgevoerd. Op provinciaal niveau ziet Uyttersprot heil in het doortrekken van de N41. “Als men de N41 tot in Aalst zou doortrekken, wordt de regio Dendermonde ontsloten en kan het vrachtverkeer gemakkelijker via Aalst naar Brussel. Dan kunnen de industrieparken van Dendermonde en Buggenhout als een soort distributiezone fungeren, zowel richting Brussel als richting Antwerpse haven.” Maar dat is voer voor na de verkiezingen.

e.v.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content