De ommekeer voor Thomas Pieters

THOMAS PIETERS Een opsteker in het PGA Championship. © REU

Golf is een wrede sport. Thomas Pieters weet er alles van. Tijdens zijn eerste Masters in 2016 was hij aan de zestiende hole nog altijd in de running voor de overwinning. Zoals we dat van hem gewoon zijn, nam hij volop risico op de beroemde par 3 van Augusta National. Maar zijn bal landde ongelukkig genoeg in het zand, waardoor de Belgische kampioen het met een vierde plaats moest stellen.

Afgelopen zondag speelde zich een bijna identiek scenario af in de laatste ronde van het PGA Championship, de vierde manche van de Grand Slam. Thomas Pieters stond op de tweede plaats dankzij een indrukwekkende laatste dag, waarin hij heel zijn gamma slagen liet bewonderen. Hij haalde zijn driver boven op de lange par 5. Helaas belandde zijn poging in een klein watertje naast de baan. De Antwerpenaar probeerde de meubelen te redden door bij zijn derde poging een risico te nemen. Maar zijn durf werd niet beloond, de bal kwam net naast een vijver terecht. Uiteindelijk werd het een dubbele bogey, die hem alle kansen op de eindzege ontnam. Een zwaar verdict.

Sommigen zullen zeggen dat Pieters niks geleerd heeft van zijn ervaring in de Augusta. Maar hij is nu eenmaal een atypische speler, die altijd voor de overwinning gaat. Dat DNA heeft hij ontwikkeld tijdens de Amerikaanse universitaire kampioenschappen.

Pieters kon zijn ontgoocheling maar moeilijk verbergen. Maar de zesde plaats op de laatste major van het seizoen is toch ook een beetje een opsteker. De Belgische nummer één was maandenlang op zoek naar goede prestaties. Er werd verwezen naar een gebrek aan zelfvertrouwen, een fragiele mentaliteit. Het was lang wachten op de ommekeer. Die kwam er op het verschrikkelijke parcours van Bellerive in Saint-Louis. Net op tijd, want over twee weken maakt de Europese kapitein Thomas Bjorn de twaalf spelers bekend die samen met hem de Ryder Cup zullen betwisten. Tot nu toe had Pieters weinig redenen om te hopen op een trip naar de Golf National de Paris. Zijn recente prestaties kunnen dat veranderen. Twee jaar geleden was de Belgische rookie de revelatie in Hazeltine, waar hij vier punten aanbracht voor de Europese ploeg. Bjorn heeft spelers in vorm nodig om de Amerikanen te verslaan. Als Pieters in zijn volgende toernooien – Tsjechië en Denemarken – kan bevestigen, dan mag hij nog hopen. Het zou een mooie beloning zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content