De nieuwe boerenkrijg
Voor Manu Missotten uit het Haspengouwse Heers is de boerenkrijg bittere ernst. “Ik hoop dat er nooit nog een slechter jaar komt.”
De Luikersteenweg van Sint-Truiden naar Luik is een boulevard met bordelen. De glooiende heuvels langs de steenweg tonen kilometers ver weilanden, akkerbouw, en fruitbomen. Haspengouw is altijd een erg vruchtbare streek geweest.
Ook Manu Missotten (40) maakt gebruik van de vruchtbare leemgrond. De landbouwer uit Heers gebruikt hem voor akkerbouw (tarwe, gerst, suikerbiet) voor de vleesveeteelt. Missotten is gespecialiseerd in het afmesten van jonge runderen, die vooral in Aubel en Luik worden geslacht. Want de smaakpatronen in Vlaanderen en Wallonië zijn anders. Vlamingen lusten ouder vlees (drie tot vier jaar), Walen jonge dieren van maximaal twee jaar.
Maar die activiteit leverde de voorbije tien jaar weinig winsten op. En de economische situatie verbetert niet. “Ik hoop dat er nooit nog een slechter jaar dan 2008 komt. Ik heb het tien jaar geprobeerd, maar het is niet gelukt. Ben ik daarom defaitist, of een slechte manager? Hoe liberaler het landbouwbeleid, hoe slechter voor ons. Landbouw kan niet in een vrije markt functioneren. Er zijn te veel pieken en dalen. We kunnen geen reserves opbouwen. Vandaag wordt mijn inkomen bepaald door de koersen op de graanbeurs in Chicago.” Na de pieken vorig jaar, ging de graanprijs terug naar af. Manu Missotten ontvangt vandaag 12,5 euro voor 100 kilo. De helft van vorige zomer. Eén van de oorzaken is het verbod in België op gebruik van granen voor biobrandstoffen. Maar tegelijk verdrievoudigde de prijs van de meststoffen. De prijs van brandstof verdubbelde.
Daarnaast maakt het Europese landbouwbeleid te veel jojobewegingen. Landbouw is cyclisch, traag. Maar het beleid verandert om de twee jaar. Manu Missotten pleit voor protectionisme. Met de Europese Unie als buitengrens. Met importheffingen voor vlees uit andere landen. “We importeren vlees uit Brazilië en de Verenigde Staten. Maar dat is on-eerlijke concurrentie. Europa legt voor de vleesteelt strenge sanitaire en kwaliteiteisen op. Maar vlees uit andere landen wordt met hormonen behandeld. In Brazilië krijgt vleesvee voeder met genetisch gewijzigde gewassen. Wil men een echt geliberaliseerde markt? Laat mij dan ook produceren tegen die minder strenge voorwaarden. De Europese wetgeving is immers veel strenger.”
Het Europese vlees is door de strenge normen van betere kwaliteit. “Maar de consument maalt niet om kwaliteit. De consument koopt enkel op basis van de prijs. Enkel met kerstmis, Nieuwjaar en Pasen wil de consument wat meer betalen.”
Maar ondanks de zware concurrentie laat Manu Missotten de moed niet zakken. “Landbouw is als een virus. Je krijgt het met de paplepel ingegoten. Iets telen. Een kalfje zien geboren worden, en groot worden. Dat geeft een onbeschrijfelijk gevoel.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier