DE NACHTEN

Sinds een decennium alweer is De Nachten de vaste afspraak op de cultuurkalender voor wie kunst zonder oogkleppen wil beleven. En zo zijn er veel. Steeds meer eigenlijk. Over de grenzen van de disciplines heen kijken is ook bij het publiek in.

Lange tijd een van de drijvende krachten achter de cross-overtendens, keert De Nachten anno 2006 echter terug naar de basis.

De meeste van de honderd geprogrammeerde acts vallen ook grofweg bij een van die twee onder te brengen. Wat volgt, is slechts een greep uit het aanbod. De Nachten begint op donderdag 26 januari met ‘Punk en Poetry @ Petrol’. Dichters-performers Didi De Paris en Elvis Peeters geven de aftrap, de avond wordt besloten door de Britse groep The Fall, actief sinds 1977 en groot protegé van wijlen dj John Peel.

Ook tijdens het eigenlijke De Nachten, op vrijdag en zaterdag in deSingel, is het continu over de koppen van schrijvers lopen. Ramsey Nasr neemt afscheid als Antwerpse stadsdichter, Bart Moeyaert neemt de fakkel van hem over. Ook andere coryfeeën en prijsbeesten als Peter Verhelst, Annelies Verbeke, Oscar van den Boogaard, Willem Jan Otten en Jan Van Loy geven present. Er zijn ook literaire debuten, zoals dat van Clara van den Broek, tot nu toe vooral bekend als actrice.

En enkele speciale projecten, zoals een reading door niemand minder dan Sylvia Kristel van gedichten van Jess De Gruyter, een programma met de winnaars van Poëzie 2005 en Kleur De Kunst!, en de avant-première van ‘Beats’, een ode van Het Toneelhuis aan de Beat Generation met Marc Didden, Josse De Pauw en Roland Van Campenhout. Uit Zuid-Afrika komt een delegatie dichters met welluidende namen als Nontsikelelo Mazwai en Tumi Molekane.

Ook aan muzikale gasten is er geen gebrek. Grote namen zijn Gorki, Zornik, Kamagurka, An Pierlé en BL!INDMAN. Stuart A. Staples, voorman van Tindersticks, is voor het eerst solo in België. Ook Bob Mould komt in zijn eentje, en brengt de erfenis van Hüsker Dü mee. De Brit John Watts, voorheen bij Fisher-Z, maakt een comeback. Singer-songwriter Teddy Thompson treedt in de voetsporen van vader Richard en moeder Linda Thompson.

Maar dat is nog niet alles. Er is ‘Sportband’, Miet Warlops unieke combinatie van fysieke uithouding, theater en muziek. Er is Ad Visser, de legendarische presentator van Avro’s Toppop. Er is het jonge geweld van Kunstbende. En meer, veel meer.

De Nachten vindt plaats op do 26/1 vanaf 20.00 uur in Petrol, d’Herbouvillekaai 21, Antwerpen, en op vr 27/1 en za 28/1 vanaf 19.30 uur in deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen. Op za 28/1 vanaf 24.00 uur is er een afterparty in Petrol. Tickets bij Fnac (tel. 0900 00 600, www.fnac.be) of deSingel (tel. 03 248 28 28, www.desingel.be). Info: tel. 03 226 49 63 (5 voor 12) en tel. 03 260 96 10 (Villanella), www.denachten.be, info@denachten.be

P. Anthonissen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content