De mensenmenner van ING
ING Groep kondigde onlangs aan dat ze haar bancaire en verzekeringsactiviteiten op termijn wil scheiden. Dat leidde ook tot veranderingen in de organisatiestructuur bij ING. De Belg Eric Boyer de la Giroday wordt vanaf 1 januari vicevoorzitter van het zogenaamde Bestuur Bank. Hij wordt belast met de dagelijkse aansturing van alle aspecten van de bancaire activiteiten van de groep, die voortaan al haar retailbankingactiviteiten samenbrengt – inclusief ING Direct. De voorzitter van datzelfde Bestuur Bank is de Nederlander Jan Hommen, die begin dit jaar Michel Tilmant opvolgde als ING-topman. Hommen is ook voorzitter van het Bestuur Verzekeringen, én van de ING-groep in haar geheel. In de praktijk betekent het wellicht dat Eric Boyer de echte baas wordt bij het Bestuur Bank.
Een kolfje naar zijn hand, zegt een overtuigde Luc Vandewalle, bestuursvoorzitter van ING België. Vandewalle kent Eric Boyer “al minstens 20 jaar”, en werkte enkele jaren nauw met hem samen in het directiecomité van ING België. “Eric Boyer was de man die tijdens het weekend zeker 20 kranten las. Hij maakte daar een samenvattende brochure van, met het belangrijkste nieuws uit de bankwereld van de voorbije week, om op maandagmorgen rond te sturen naar alle geïnteresseerden in het bedrijf. In mijn ogen is hij een heel goede bankier, die buitengewoon professioneel tewerk gaat. Een zeer evenwichtig temperament.”
Bretoens bloed, Brusselse wortels
Toen baron Boyer nog kantoor hield in Brussel, hing er een grote stormachtige foto van het Bretoense Belle-Ile-en-Mer. Vanwege Boyers afkomst natuurlijk – zijn vader is een Bretoen – maar de foto was ook een beetje allegorisch: “In mijn beroep moet je stabiel blijven als er een storm losbarst”, aldus Boyer in 1999. Toen besefte de man allicht niet hoe visionair die uitspraak eigenlijk was. Baron Boyer omschrijft zichzelf als een wereldburger met Brusselse roots. Zijn vader en zijn moeder – een Belgische – leerden elkaar kennen in Washington, waar Boyer senior werkzaam was voor het Internationaal Monetair Fonds. Toen Eric Boyer zeven jaar oud was, ging het gezin in Brussel wonen, want zijn vader had er een baan gekregen bij de Europese Gemeenschap. Eric Boyer de la Giroday studeerde Commercial Engineer-ing aan de Vrije Universiteit van Brussel, en behaalde zijn Master of Business Administra-tion (MBA) aan de Wharton School in de VS.
In 1978 ging hij aan de slag bij Citibank. Eric Boyer bekleedde er diverse functies bij Corporate Banking en Treasury, in steden als New York, Londen, Frankfurt en Brussel. Zes jaar later kwam Boyer bij de Bank Brussel Lambert (BBL) terecht, waar hij in eerste instantie verantwoordelijk werd gesteld voor de langetermijnrente en de valutaswaps. Een job, zei Boyer ooit, die nog het best van al kon worden vergeleken met een kerel die helemaal alleen een restaurant runt.
Gestaag beklom Eric Boyer de la Giroday de professionele ladder bij de BBL. Toen de BBL in 1997 werd overgenomen door ING, ging hij daar gewoon mee door. De financiële markten zijn altijd een passie gebleven voor Eric Boyer. “Vroeger werden mensen die in de marktenzalen werkten beschouwd als rare snuiters”, zei Boyer in een interview, “maar ik werd me er al snel van bewust dat het me bovenmatig interesseerde.” Nu nog steeds is de baron onafscheidelijk van zijn beeldscherm waarop de groene en rode lichtjes van de beurskoersen flikkeren.
Leraarstype
In 2004 werd Eric Boyer benoemd tot lid van de raad van bestuur van de ING Groep. Hij werd er verantwoordelijk voor de bedrijvendivisie. Het was trouwens in het zog van Michel Tilmant dat Boyer richting Amsterdam trok. De twee waren goeie maatjes sinds ze samen op de directiezetels van de BBL hadden gezeten. Tilmant zag in baron Boyer zelfs zijn opvolger, maar uiteindelijk ging Jan Hommen met die eer lopen. Eric Boyer mocht wel eventjes overgangspaus spelen bij ING, in afwachting van Hommens definitieve benoeming.
Bij ING wordt Boyer getypeerd als de leraar: iemand die moeilijke problemen snel in eenvoudige mensentaal kan omzetten. Luc Vandewalle: “Hij is zeer empathisch, en vraagt graag hoe het zijn werknemers op het thuisfront vergaat.” Naar eigen zeggen heeft de topbankier altijd graag ploegen gevormd, en amuseert hij zich nog het meest als ook zijn werknemers tevreden zijn. Iets wat wellicht niet meer zo vanzelfsprekend is als vroeger, dat laatste.
Eric Boyer de la Giroday (57)
Vrije tijd: golf, voorzitter van de Royal Golf Club de Belgique in Tervuren Getrouwd, twee zonen
Celine De Coster
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier