De meest luxueuze sportclub van het land

Een verbluffend kader, een indrukwekkende infrastructuur en een heel eigen filosofie: David Lloyd prijst zichzelf aan als de Rolls-Royce van de sportcomplexen. Een kennismaking met de nieuwste sporttempel voor trendy Brussel.

David Lloyd, Lorrainedreef 41, 1180 Brussel, tel. 02 534 90 00,

www.davidlloyd.be

Ben jij al lid?” Het is dé vraag van het moment in de chique zuidrand van Brussel, van Ukkel en Sint-Genesius-Rode tot Waterloo. Het zorgt meteen ook voor een scheidingslijn tussen leden en niet-leden. Voor de enen is het een must, voor de anderen een vorm van snobisme.

Hoe dan ook, het sportcomplex David Lloyd kan kort na de opening al rekenen op een schare trouwe fans. “Nog voor het complex klaar was, hadden we al 3000 leden,” zegt sales- and marketingmanager Nathalie Veys. “Gewoon door onze plannen toe te lichten op papier. Eerlijk gezegd hadden we zo’n succes niet verwacht.”

Het dient gezegd, David Lloyd is een imponerend project. Het sportcomplex is gehuisvest in het sublieme kader van de Viola Cornuta. Dit kasteel uit het begin van de twintigste eeuw, gelegen aan de rand van het Zoniënwoud, werd ontworpen door architect Jean Caluwaers en is – ondanks zijn typische eclectische negentiende-eeuwse stijl – waardevol erfgoed. Sommigen zullen zich nog herinneren dat de Brusselse zakenman Stéphan Jourdain het eigendom van 3,5 hectare in 1997 aankocht om er zijn Club van Lotharingen in onder te brengen. Helaas moest hij na een brand zijn plannen herzien. Jourdain toverde uiteindelijk een ander kasteel – het zogenaamde Mobutu-kasteel – in een mum van tijd om tot de vaste stek van de businessclub.

Prestigieus kader, indrukwekkende infrastructuur

David Lloyd is een project van het Britse Whitbread. Deze groep kan bogen op een indrukwekkend netwerk van sportcomplexen in heel Europa (zie kader: Whitbread: de nieuwe activiteiten van een ex-brouwer). In zijn eerste verankeringspunt in België investeerde Whitbread maar liefst 25 miljoen euro. Maar, zo stellen de Britten zelf, hun eerste complex in ons land is meteen ook het meest prestigieuze en exclusieve van de hele groep.

Dit exclusieve karakter blijkt in de eerste plaats uit de architectuur. Het zwaar beschadigde gebouw werd heropgebouwd met uiterste zorg voor detail. Bovendien gaat het om een bijzonder samenhangend geheel. Bij aankomst zie je alleen het kasteel, maar het recentste gedeelte – dat in een metalen structuur werd gevat – ligt onder het oorspronkelijke gebouw. De zes buitentennisvelden zijn aan het oog onttrokken door een elegante grasheuvel. Daarnaast herbergt het complex vijf indoorterreinen, een fitnesszaal met 180 toestellen (uniek in België), twee grote trainingszalen, een binnenzwembad van 25 meter, een verwarmd buitenzwembad van 20 meter, een ultramoderne relaxatieruimte met kuurbaden, sauna’s, een hammam en een jacuzzi, twee squashterreinen, een binnenspeelzaal voor kinderen, een crèche, een restaurant en een loungebar, een schoonheidsinstituut en een kapsalon van Saks Hair & Beauty.

Van dit alles kun je genieten voor een forfait van 140 euro per volwassene. Zonder het lidmaatschapsgeld van 300 euro te vergeten. Er zijn ook mogelijkheden voor een gedeeltelijk abonnement (alleen health & fitness) of een abonnement voor specifieke uren (piek- en daluren).

De Engelse ‘country club’ als voorbeeld

David Lloyd positioneert zich anders dan de ‘gewone’ sportclub. “In de jaren tachtig en negentig, is sport beoefenen iets heel individualistisch geworden,” zegt Nathalie Veys. “Die individualistische benadering is ons helemaal vreemd. David Lloyd draagt een andere waarde uit: die van het gezin. We richten ons tot zakenmannen die hard werken en in hun schaarse vrije tijd willen sporten met hun gezin. David Lloyd is eigenlijk geschoeid op de leest van de Engelse country club: een gezinsclub in een groene omgeving waar alle leden hun gading vinden, ongeacht hun leeftijd.”

Klantenbinding wordt ongetwijfeld de uitdaging voor David Lloyd. Want het kapitaalkrachtige publiek van David Lloyd is een gegeerde doelgroep. Zo is de Duitse sportclubgroep Aspria van plan om later dit jaar een complex te openen van hetzelfde kaliber, met tennisvelden, een kuurafdeling, een kinderruimte en een virtuele golf… Het grootse complex wordt gebouwd op de site van La Rasante, in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Michel Verlinden

Van de luxe in deze sportclub kunt u genieten voor een forfait van 140 euro per volwassene. Zonder het lidmaatschapsgeld van 300 euro te vergeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content