De lakmoesproef

Een lakmoesproef geeft voorgoed uitsluitsel over iets dat tot dan toe twijfelachtig was. De lakmoesproef voor de Nieuwe Economie in Vlaanderen wordt de reactie op de ineenstorting van Lernout & Hauspie. Als die test verteerd kan worden en er geen besmetting volgt, bewijst dit dat we veerkrachtig en vernieuwend kunnen blijven, ook bij ontij in een avant-gardebranche.

Deze fase móést komen, of de schikgodinnen nu L&H, Real Software, Arinso of een ander bedrijf hadden aanwezen. Het kan gewoon niet dat onze hightech zonder uitzonderingen bloeit en expandeert. L&H maakt deel uit van een zuivering zoals die in rijpe economieën geregeld voorkomt. De nieuwste Vlaamse industrie is nog geen generatie oud en kende een goed gesternte met steile beurskoersen en een economische boom.

Boven Ieper hangt inmiddels een grauwsluier. De pers bezoekt voyeuristisch Flanders Language Valley alsof er een variant van Big Brother loopt. Betty van de BB- beenhouwer heeft een evenknie in de slagersvrouwen die vanachter hun worsten en varkenslappen onthullen hoeveel spaargeld ze aan Jo en Pol offerden. Raden van bestuur worden beslopen, chat sites gecheckt, de teksten van The Wall Street Journal verklaard.

Maar er blijft veel goed nieuws naast het Ieperse slechte nieuws. De ondernemingscultuur en de competitiegeest in Vlaanderen staan er veel beter voor dan bij de aanvang van de jongste industriële opgang. Elk dorp heeft zijn beleggersclub. Er functioneren vijftig risicokapitaalfondsen, en we staan aan de Europese top voor de verhouding beschikbaar durfkapitaal en bruto binnenlands product. We hebben juristen en advocatenmaatschappen met internationale allure (zie Trends, 9 november 2000, blz. 18). De Vlerick Leuven Gent Management School en de Universiteit Antwerpen Management School trainen honderden rekruten voor de industriële guerrilla. De clustering in nieuwe en oude sectoren groeit spontaan en semi-officieel (in de valleys). De Vlaamse uitvoer stijgt met 20% en bedraagt in het landstotaal 76,4%. De werkloosheid in Vlaanderen daalt tot 6,35%. De jongere Vlamingen komen vanonder hun kerktoren. Met of zonder Lernout & Hauspie vervullen we meer en meer de voorwaarden om van Vlaanderen een Silicon Valley of Route 128 te maken. Dat was niet zo in 1975.

En de mallemolen van het slechte nieuws? Akelig is dat L&H creatieve boekhouders en auditors ( KPMG) heeft. Dat L&H in zware liquiditeitsproblemen verzeilt. Dat het bedrijf over enkele maanden een filiaal van een Amerikaan dreigt te zijn. Dat het honderden kleine aandeelhouders vuur en vlam doet spuwen. Dat het Ieper een oplawaai van jewelste geeft (Wat wordt het lot van het fameuze oor aan de stadsrand en wat komt er van de onderwijscampagne voor taaltechnologen?). Dat L&H de bollebozen verried die door hun aandelenopties een hefboom voor hun inkomen mochten verwachten.

Bovendien passeert het leedvermaak over de ‘hoogmoed’ en de mislukte wereldambities van de Ieperlingen dagelijks in de Franstalige kranten, bij de Franstalige politici en bevolking. Prettig is anders, maar deze vernedering moet geslikt worden. Dat heet volwassenheid. Als contra- Schadenfreude kunnen we opmerken dat de Franstalige topondernemers, met generaties ervaring achter zich, sinds 1975 twee derde van het Belgische establishment-bedrijfsleven aan het buitenland hebben verspeeld.

frans crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content