De Kopfschmerzen van NM

De Duitse groeibeurs Neuer Markt nam in 1999 een blitzstart. De eerste genoteerde bedrijven bengelen vandaag echter op de rand van het bankroet, met alle gevolgen vandien voor de beurskoers.

T-Online International

T-online kon de hoge verwachtingen nooit inlossen. Van een piek op 48 euro is de koers teruggevallen tot in de buurt van 14 euro. Toch blijft T-Online de zwaargewicht van de Neuer Markt. De internet service provider weet zich gesterkt door de ruggensteun van moedermaatschappij Deutsche Telekom. Het hoofdkwartier van T-Online wordt overgeplaatst van Bonn naar Berlijn, waar de internetmaatschappij veel sterker leeft. De recentst gepubliceerde resultaten vielen niet echt mee, waarop Merrill Lynch de rating voor het aandeel verlaagde.

Letsbuyit.com

De teloorgang van de internetaandelen is het sterkst zichtbaar bij Letsbuyit.com. Het zag er aanvankelijk nochtans veelbelovend uit. Het bedrijf groepeert kopers van consumentengoederen op internet, met als achterliggend idee dat via een gezamenlijke bestelling grote(re) kortingen kunnen worden afgedwongen. Letsbuyit.com slaagde er echter nooit in om winstgevend te worden. De bodem van de kas kwam in zicht en als gevolg van de scherpe koersdaling had het weinig zin om een kapitaalverhoging door te voeren.

Potentiële overnamekandidaten hapten niet toe. Uiteindelijk slaagde Letsbuyit.com er toch in om vers geld aan te trekken. De beleggers zijn echter het vertrouwen in het aandeel kwijt, wat zich in een fors gedaalde koers vertaalt.

EM.TV

EM.TV was een van de populairste aandelen op de Neuer Markt. Dankzij twee spectaculaire overnames haalde de mediagroep de wereldpers. The Jim Henson Show (zeg maar de Muppets) kwam in Duitse handen. Bovendien nam EM.TV een belang van 50% in Formula One, met nog eens een optie op een bijkomend pakket aandelen.

Uiteindelijk is EM.TV verder gesprongen dan de stok lang is. De boekhouding werd iets te creatief gevoerd, waardoor het bedrijf de resultaten naar beneden moest bijstellen.

Zoals uit de koersval blijkt, zit EM.TV in nauwe schoentjes. Leo Kirch van Kirch Group wil een helpende hand toesteken, maar de gesprekken met EM.TV lijken niet echt te vlotten. Disney zou maar al te graag de Muppets terug naar de VS halen, maar een comeback van het aandeel lijkt op korte termijn echter uitgesloten.

MWG Biotech

Op de Neuer Markt noteren ook heel wat biotechbedrijven. MWG Biotech bijvoorbeeld. Het aandeel kwam in mei 1999 naar de Neuer Markt. De koers van het aandeel bereikte een piek van 51,6 euro maar is intussen teruggevallen tot onder de 6 euro. MWG Biotech heeft zich de tanden stukgebeten op de Amerikaanse markt, waar de concurrentie veel sterker is dan in Europa. Bovendien leverden investeringen in DNA-chiptechnologie niet de gewenste resultaten op. Voor 2001 rekent MGW Biotech op een omzet van 75 miljoen euro en een winst van 1,8 miljoen euro. Blijft echter de vraag of ook deze prognoses weer niet te optimistisch zijn.

Jos Sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content