De kip en de hei

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Drie decennia geleden was Mathieu Gijbels uit Opglabbeek een gewone kippenhokbouwer. Vandaag haalt de Groep Gijbels, die intussen industriehallen en kantoren optrekt, een geconsolideerde omzet van 1,5 miljard frank.

Sinds begin dit jaar zetelt de Groep Gijbels in een gloednieuw complex aan de Industrieweg Noord in Opglabbeek. Een eigen realisatie, waarop het Limburgse bouwbedrijf trots is: een flexibele structuur van 3000 vierkante meter in staal, glas en prefabmaterialen. Geen enkele muur is dragend. Totale kostprijs: 100 miljoen frank.

“Het nieuwe hoofdkwartier is het visitekaartje van de groep,” zegt gedelegeerd bestuurder Mathi Gijbels. “Naast utiliteitsbouw leggen wij ons voortaan toe op hoogwaardige kantoren. Bovendien beschikken we over verschillende gronden in heel het land die we in eigen beheer willen realiseren. Nu al bezit Immopro – de immobiliënpoot van onze groep – voor zo’n 600 miljoen frank aan activa. Op termijn denken we ook aan de lancering van een vastgoedcertificaat.”

De Groep Gijbels heeft drie dochters: Mathieu Gijbels (aannemerij), Gijmacon (productiefirma) en Immopro (projectontwikkeling). Het concern realiseert met bijna 250 werknemers een geconsolideerde omzet van ruim 1,5 miljard (zie cijferabel), waarmee de Limburgers naar de top-40 van de bouwfirma’s doorstoten.

In 1969 vestigde Mathieu Gijbels zich als zelfstandig plaatser van kippeninstallaties in Meeuwen. Vrij snel breidde de Limburgse aannemer zijn activiteit uit naar algemene stallenbouw. Tien jaar later begon hij met industriële projecten. Deze diversificatie legde het bedrijf geen windeieren. Op één jaar tijd steeg de omzet met 33% tot 200 miljoen frank. In 1987 begon Gijbels te exporteren. Ook deze stap bleek een schot in de roos, want op drie jaar tijd was Nederland goed voor 300 miljoen frank omzet. Het Limburgse bouwbedrijf kreeg datzelfde jaar eveneens voet aan wal in Duitsland.

Momenteel realiseert de groep een kwart van haar omzet in het buitenland. “Vooral bij onze noorderburen gaat het hard,” zegt zoon Mathi Gijbels: “Ze werken daar nog veel meer met onderaannemers en onze geïntegreerde werkwijze is er dus nog opzienbarender. Duitsland loopt iets moeilijker; dat heeft vooral een conjuncturele oorzaak. Maar we verwachten dat die markt weer gaat opbloeien. We hebben de jongste jaren veel ervaring opgedaan op het vlak van regelgeving, de manier van werken, welke instanties je moet raadplegen enzovoort… Dat willen we niet zomaar overboord gooien.”

Protectionisme (zie Trends, 22 april 1999) steekt blijkbaar geen stokken in de wielen. Gijbels: “We worden altijd gevraagd. We doen nooit mee aan beperkte of openbare aanbestedingen. In Duitsland hebben we wel problemen met de betalingsmoraal. De geringste afwijking grijpen de Duitsers aan om bedragen tegen te houden die helemaal niet in verhouding staan met de tekortkoming.”

In eigen land

is Gijbels actief in alle provincies. Maar de verre verplaatsingen worden een probleem. De groep denkt daarom aan geografische uitbreiding: er zijn intenties om satellietbedrijven op te starten voor Oost- en West-Vlaanderen, Nederland en Duitsland. Mathi Gijbels: “Uitbreiden willen we via overnames of door zelf iets op te starten, daar zijn we nog niet uit. Maar we willen dat de mensen in die satellietbedrijven volgens onze filosofie werken. Ze zullen daarom enkele maanden opleiding moeten volgen.”

Naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van de firma gaf stichter Mathieu Gijbels in 1999 de leiding van de groep door aan zijn zoon Mathi (zie kader: Mentor). Mathieu Gijbels legt zich nu toe op de uitbouw van Immopro.

“De rol van projectontwikkelaar binnen de groep zal sowieso belangrijker worden,” stelt Mathi Gijbels: “Wij willen ons immers meer profileren als een dienstverlenend bedrijf, als een aanbieder van totaaloplossingen in vastgoed. Veel mensen, ook in het bedrijfsleven, associëren bouwen met problemen en zorgen. Wij willen die drempel wegnemen door al de zorgen op ons te nemen.”

In het concept dat Mathi Gijbels voor ogen heeft, gaat Immopro eerst op zoek naar een geschikte locatie, zorgt voor de nodige vergunningen en neemt eventueel ook de financiering op zich. Het bedrijf realiseert het bouwproces van de eerste schets tot en met de volledige afwerking. Eens het gebouw klaar is, kan Gijbels ook instaan voor het onderhoud en beheer. Een tak die zich zal toespitsen op facility management is nog in voorbereiding.

Mathi Gijbels: “Binnen dit hele proces worden vanzelfsprekend ook de nodige opdrachten doorgegeven aan productiebedrijf Gijmacon ( nvdr – de groep startte midden de jaren tachtig met de eigen productie toen bleek dat de planning in het gedrang kwam omdat enkele leveranciers het tempo niet konden volgen). Het bedrijf maakt staalconstructies, poorten, plooiwerken en aluminium schrijnwerken. We realiseren 70 tot 80% van het hele bouwproces in eigen beheer. Dat gaat misschien in tegen de algemene tendens om meer met onderaannemers te werken, maar wij zijn er van overtuigd dat het de flexibiliteit en de kwaliteit van ons werk ten goede komt.”

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content